Meny

- Tvangssteriliserer kvinner

BESATT AV RANGERINGER: Usbekistans president Islam Karimov blir beskyldt for å ha drevet systematisk tvangssterilisering av landets kvinner for å gjøre det bedre på ulike FN-statistikker. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange usbekiske kvinner blir tvunget eller lurt til å sterilisere seg som en del av et hemmelig program i regi av landets myndigheter.
Usbekistan på ulike rankinger
  • Usbekistan er rangert på 140 plass av totalt 194 land når det kommer til spedbarnsdødelighet
  • Det plasserer Usbekistan like bak land som Laos og Bolivia, og rett foran Bangladesh, Ghana og Papua Ny-Guinea
  • Ifølge FN hadde Usbekistan en barselsengdødelighet på 30 per 100.000 fødsler i 2008 - en 44 prosents fremgang fra 1990
  • Det plasserer Usbekistan like foran Albania and Malaysia (31), og like bak Armenia (29), Romania and Uruguay (27)
(Kilde: FN)

Det er britiske BBC som bringer den sjokkerende nyheten fra et land hvor nettopp det å ha en stor familie er et tegn på å være vellykket.

En av dem som har opplevd overgrepet er Adolat, som etter å ha født to barn ikke skjønte hvorfor hun ikke klarte å bli gravid på ny.

– Jeg dro til en lege som fant ut at jeg hadde blitt sterilisert etter min andre fødsel. Sjokkert spurte jeg hvordan de kunne gjøre noe slikt, og fikk til svar at det er «loven» i Usbekistan, forteller tobarnsmoren til BBC.

Har kvoter de må oppfylle

På tross av begrenset pressefrihet i landet, har BBC klart å samle bevis som antyder at usbekiske myndigheter de siste to årene har bedrevet sterilisering av kvinner som Adolat som del av en bevisst og hemmelig strategi.

– Hvert år blir vi presentert en plan. Hver enkelt lege blir fortalt hvor mange kvinner som skal gjøres sterile. Min kvote er fire kvinner i måneden, forteller en usbekisk gynekolog som holder til i hovedstaden Tashkent, til BBC.

Andre leger BBC har fått i tale hevder at kvotene er enda høyere, opp mot åtte kvinner i uka, i utkantområder av landet.

Les også: - 150 barn HIV-smittet på sykehus i Usbekistan

– Lette å manipulere

Interne kilder i det usbekiske helsedepartementet, bekfrefter overfor BBC at det eksisterer et steriliseringsprogram med det mål å kontrollere landets økende befolkningstall som i dag skal være rundt 28 millioner.

– Vi snakker her om titusenvis av kvinner som blir sterilisert over hele landet, sier Sukhrob Ismailov, som driver en av svært få ikke-statlige rettighetsorganisasjoner i Usbekistan.

En subekisk overlege, som også ønsker å være anonym, sier at selv om kvinnene på papiret får velge selv, så har de i praksis ingen valg.

– Det er veldig lett å manipulere en kvinne, spesielt hvis hun er fattig, i dette landet. Du kan si at det vil være helseskadelig å få flere barn, og at sterilisering vil være beste løsning. Eller du kan bare gjøre operasjonen uten å spørre, sier han til BBC.

Les også: Betaler rusmisbrukere for å sterilisere seg

– Besatt av rankinger

Flere leger hevder at steriliseringsprogrammet også har et annet mål enn kun å stagge befolkningsvekst.

Ifølge flere av dem BBC har pratet med skal landets ledelse være besatt av å gjøre det godt på ulike internasjonale rankinger, blant annet når det kommer til kvinner som dør i barselseng og spedbarnsdødelighet.

– Steriliseringsprogrammet er også en bisarr snarvei for å bedre statistikken. Jo færre fruktbare kvinner, dess færre av dem dør under fødsel. Og jo færre barn som blir født, dess færre av dem vil dø kort tid etter fødselen, forklarer en kirurg.

Det er Islam Karimov som er president i Usbekistan, og det har han vært siden landet ble selvstendig i 1991. Den gang ble han valgt med 86 prosent av stemmene, og han har etter det ble gjenvalgt to ganger med massivt flertall.

Les også: - Tortur er vanlig i Usbekistan


Les flere nyheter

Populært