Meny

- Stjeler 150 sykler hver dag

PASS PÅ: Med våren kommer syklene frem, og det vet tyvene godt. Bare i 2011 ble nesten 15.000 sykler meldt stjålet til politiet. Foto: Falck

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren er høysesong for sykkelkjøp og sykkeltyveri, og tyvene finner stadig oftere fram til de dyreste tohjulingene.
Fakta om sykkeltyverier

* Det stjeles årlig 55.000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner

* 15.000 sykkeltyverier politianmeldes

* 10.000 sykler erstattes av forsikringsselskapene med rundt 50 millioner kroner

* 10.000 sykler innbringes til hittegods hvert år

* 1.500 sykler blir utlevert til eier, resten selges på politiauksjon

(Kilde: Tryg Forsikring, AISSM, Falck Sykkelregister)

Nesten halvparten av alle sykler som selges i Norge i løpet av ett år, selges mellom påske og 17. mai. Parallelt m,ed dette er det en markant økning i antall sykkeltyverier, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Det stjeles 150 sykler i Norge hver dag, og vi ser at sykkeltyvene våkner fra vinterdvalen samtidig som sykkelkjøperne, sier Toralf Rutledal, pressetalsmann i Tryg.

Dyre sykler mest utsatt

Bare i fjor ble 14.706 sykkeltyverier meldt til politiet, og forsikringsselskapene måtte som følge av dette erstatte stjålne sykler for nær 49 millioner kroner. Rutledal mener dessuten at mørketallene er store.

– Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, sier han.

En annen trend det er verdt å legge merke til er at tyvene i økende grad går etter de dyreste syklene.

– På to år har antall sykler i prisklassen over 20.000 kroner registrert i Falck sykkelregister økt med mer enn 50 prosent, sier avdelingsleder Geir Kamsvåg i Falck sykkelregister.

Les også: Lades på sykkelstativet

Registrer sykkelen din

Nå som våren er i anmarsj, og dermed også sykkelsesongen, kan det lønne seg å registrere sykkelen din i sykkelregisteret. Gjør du det får du inntil femti prosent lavere egenandel på forsikringsoppgjøret, i tillegg til at muligheten for å få sykkelen tilbake om den blir funnet øker.  

– Ti ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte, sier Sveinung Sørbye, som er leder for Aksjon Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM).

Han anbefaler også syklister i å investere noen kroner i en solid lås.

– En tyv søker muligheter, ikke utfordringer. Dersom din sykkel er bedre låst enn nabosykkelen lar tyven din sykkel være i fred, sier Sørbye.

Les også:

Regjeringen får sykkelslakt

- Ikke tro på det som blir sagt om sykkelveier

 Stoltenberg: Farlig å sykle i norske byer


Les flere nyheter

Populært