Meny

Bondelagets leder:

- Lundteigens forslag ville styrket landbrukspolitikken

Nils T. Bjørke (til høyre) mener Per Olaf Lundteigens forslag ville styrket norsk landbrukspolitikk. Det får han ikke landbruksminister Lars Peder Brekk med på. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondelagets leder Nils T. Bjørke mener omstridt forslag vil styrke norsk jordbruk. Det får han ikke landbruksminister Brekk eller Senterpartiets flertall på Stortinget med på.

- Forslagene fra Per Olaf Lundteigen til dagens behandling av framtidas landbrukspolitikk, er jo gode.

Det sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til ABC Nyheter - idet en dramatisk dag for Senterpartiet avvikles torsdag i Stortinget.

Der diskuteres regjeringens nye landbruksmelding. Der er krystallklare formuleringer om krav til inntektsutvikling slik de ble vedtatt på Senterpartiets landsmøte, blitt svekket.

Nesten hele Senterpartiets gruppe i Stortinget vil likevel stemme mot å få bedre formuleringer om inntektsløft i jordbruket.

Men begge bondeorganisasjonene er glade for forslagene fra Lundteigen og Kristelig Folkeparti.

- Norsk Bonde- og Småbrukarlag er glad for forslagene både fra KrF og Lundteigen. Disse forslagene går rett på noen av de viktigste elementene i en landbrukspolitikk for framtida, sier generalsekretær Olaf Godli.

- Framtidig norsk matproduksjon kan ikke foregå på dugnad! sier han.

Sp stemmer mot inntektsløfte

Sp-stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fremmer nemlig forslag om at inntektsgapet mellom bønder og andre, skal tettes:

«Stortinget ber regjeringa føre en økonomisk politikk slik at inntektsgapet mellom arbeid i jordbruket og andre grupper tettes. Derved blir det attraktivt for ungdom å utdanne seg og gå inn i yrket på heltid eller deltid.»

Dette vil resten av Senterpartiets stortingsrepresentanter stemme ned som følge av kompromiss med Arbeiderpartiet i regjeringen.

Les: Senterpartiet vil stemme mot inntektsløfte til bøndene.

- God tro i kirka

I sitt innlegg torsdag ettermiddag slo Per Olaf Lundteigen fast at det er bra med tro.

- Men tro driver vi med i kirka. Det vi trenger her, er virkemidler som viser at den rødgrønne regjeringen har respekt for bondens arbeid, sa buskerudbonden Lundteigen.

- Statens tall sier at i 2010 var inntekten 195.000 kroner for ett årsverk, 106 kroner per time. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå hvorfor ikke ungdom utdanner seg til et slikt yrke, sa Lundteigen.

- Sjelden har spriket mellom den reelle situasjonen og det som sies fra staten, vært større enn i dag, slo Lundteigen fast.

- Dette må være sterk kost å høre for landbruksministeren, bemerket Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen.

Han og KrF vil stemme for sine egne forslag, men ikke for Lundteigens.

- Er jo gode forslag

Sp-leder Liv Signe Navarsete har sagt at et internt opprop i Senterpartiet som krever at landsmøtevedtaket blir overholdt, er skadelig.

Les også: Sp-opprop anklager Sp for å svikte landbruket.

Hun har også feilaktig informert om at hele stortingsgruppa til Senterpartiet går inn for regjeringens landbruksmelding som den er.

Men Bondelagets leder mener forslagene fra Lundteigen er positive:

- Alle forslagene til Lundteigen er jo gode. Det som er viktig, er at dette blir dratt inn i arbeidet. Lundteigen forsterker jo målene. Det viktige for oss er at meldingen blir så konkret og tydelig som mulig, sier Bjørke.

- Hadde hans forslag blitt vedtatt, ville det styrket meldingen, legger bondetoppen til.

Får se til våren

- Jeg må si at Frp bekrefter at deres alternativ vil rasere norsk landbruk. Det ville vært dramatisk for norsk landbruk om Høyre/Frp bestemte, sier Bjørke, som følger debatten i Stortinget.

- Landbruksmelding legger et grunnlag. Men de konkrete virkemidlene kommer i jordbruksforhandlingene. Vårens jordbruksoppgjør blir avgjørende for om bøndene skal tro på dette eller ikke, sier Nils T. Bjørke.

SV enig med Lundteigen

Det er kjent at Arbeiderpartiet har presset sine mindre regjeringspartnere til å svekke løftene for framtidas landbrukspolitikk.

- Per Olaf Lundteigens forslag er primærstandpunktet vårt. Vi vil sikkert få det med i det nye partiprogrammet vårt. Men i dag vil også vi stemme mot dem.

Det bekrefter SVs stortingsrepresentant Aksel Hagen fra Oppland overfor ABC Nyheter.

- Det Per Olaf Lundteigen gjør, er å spille ut Sps og SVs primærstandpunkt. Men en stortingsmelding er et kompromiss, en avslutning av en debatt, forklarer Hagen.

Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Lundteigen og Olaf Godli.

Les andre nyheter her.

Populært