Meny

Asteroide bommer hårfint på jorda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 50 meter lang asteroide vil neste år passere jorda på det som i astronomisk sammenheng er hårfin avstand. 2012 DA14, som den kalles, vil bomme på vår planet med bare 24.000 kilometer, sier britiske astronomer.

Den vil dermed komme nærmere enn mange av satellittene som går i bane rundt jorda, het det i den britiske avisen The Independent. Hadde den truffet, ville asteroiden kunnet ødelegge et område på størrelse med Stor-London.

Vitenskapsfolk sier at det ikke er noen fare for et slikt treff. Men de kan ikke helt utelukke at en annen asteroide en gang i fremtiden vil kunne treffe jorda, med katastrofale følger, selv om faren for noe slikt betegnes som liten.

– Det blir fint å kunne studere asteroiden med kikkert neste år, men det er ingen grunn til å være redd. Risikoen for at jorda senere vil bli truffet av et slikt himmellegeme er svært liten, men ikke lik null, sier Gerhard Drolshagen i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

I 1908 eksploderte en asteroide med en diameter beregnet til 40 meter over Tunguska i Sibir, og ødela et område på 2.000 kvadratkilometer skog. Dette er et område like stort som Stor-London, påpeker Drolshagen.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært