Meny

Rolig i Syria etter våpenhvilen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggere i Homs og andre syriske byer sier situasjonen er rolig etter at våpenhvilen i landet trådte i kraft torsdag morgen.

– Det var en blodig natt, og Homs ble utsatt for tungt bombardement. Men nå er det rolig, forteller regimemotstanderen Abu Rami, som befinner seg i Homs.

Også i andre deler av landet bekrefter lokale kilder at bombeangrep og kamper opphørte da våpenhvilen trådte i kraft klokka 5 norsk tid. Også i Hama og hovedstaden Damaskus skal situasjonen være rolig.

Les også: Våpenhvile på plass i Syria

– Nå har det gått over to timer, og det er fortsatt fullstendig rolig over hele landet, sier Rami Abdulrahman fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Våpenhvilen er et ledd i fredsplanen for Syria, som er framforhandlet av Kofi Annan, FN og Den arabiske ligas spesialutsending til landet.

Vil gjengjelde angrep

Syriske styresmakter har gitt Annan et skriftlig løfte om å overholde våpenhvilen som avtalt, men forbeholder seg samtidig retten til å gjengjelde «terrorangrep» utført av væpnede opprørere.

– Det tas forbehold om retten til å svare forholdsmessig på ethvert angrep som blir utført av væpnede terrorgrupper mot sivile eller regjeringsstyrker samt privat eller offentlig eiendom, sier Annans pressetalsmann Ahmad Fawzi.

Les også: - Katastrofe om opprørerne væpnes

Vestlige ledere mener på sin side at det er lite som tyder på at våpenhvilen vil holde. Syria har ikke holdt løftet om å trekke sikkerhetsstyrkene ut av byområder, et annet av punktene i Annans fredsplan, påpeker de.

Det hvite hus i USA fastslår at Syria må bedømmes ut fra hva landet faktisk gjør, og ikke ut fra hva det sier det vil gjøre.

USA og en rekke europeiske land mener FNs sikkerhetsråd nå må øke presset mot syrerne.

Observatørstyrke

Den norske generalmajoren Robert Mood sier løftene fra Syria gir et forsiktig håp om at myndighetene i Damaskus vil overholde Annans fredsplan.

– Det betyr at vi som jobber med dette i alle diplomatiske kanaler, er forsiktige optimister, sier Mood til NTB.

Mood vil trolig bli leder for en internasjonal observatørstyrke i Syria dersom våpenhvilen holder. Ifølge Frankrikes utenriksminister Alain Juppé er det avgjørende at en slik observatørstyrke nå kommer på plass.

– Frankrike håper FNs sikkerhetsråd så snart så mulig vil være i stand til å vedta en resolusjon som åpner for at en observatørstyrke kan sendes inn i landet, sier han.

Observatørstyrken må være robust, understreker han.

– Den må kunne bevege seg fritt og uavhengig av regimet i Damaskus, sier Juppé.

Advarer mot militarisering

Annan sier selv at han tror fredsplanen han har utarbeidet, fortsatt kan reddes fra å ende i fiasko.

– Hvis begge parter i konflikten viser respekt for fredsplanen, kan det skje store ting i Syria når våpenhvilen trer i kraft, sa Annan onsdag.

Samtidig tok han sterk avstand fra forslaget fra Saudi-Arabia og Qatar om å bevæpne de syriske opprørsstyrkene.

– Jeg har hele tiden sagt at en slik militarisering av konflikten vil være en katastrofe, framholdt Annan.

Den tidligere generalsekretæren i FN oppfordrer partene i konflikten til å støtte opp om fredsplanen.

– Vi må finne en måte å stanse drepingen på, og til dette trenger vi hjelp fra hele verdenssamfunnet, sa han.

Mer enn 10.000 mennesker, de fleste sivile, er drept siden opprøret i Syria startet i fjor.

Les flere nyheter i ABC Nyheter

Populært