Meny

Hercules-styrten skyldtes ikke teknisk feil

Fem norske offiserer mistet livet da Forsvarets nyeste Hercules-fly styrtet i nordsvenske Kebnekaise 15. mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen har ikke funnet noen tegn på at ulykken som krevde fem norske offiserers liv da et Hercules-fly styrtet i Kebnekaise i mars, skyldtes teknisk svikt.

Flyet fløy inn i fjellsiden i det nordsvenske fjellmassivet under et transportoppdrag da det deltok i øvelsen Cold Response 15. mars. Siden det har en havarikommisjon jobbet med å finne årsaken til at Forsvarets nyeste fly styrtet og eksploderte.

– Så langt har vi ikke gjort noen funn som tyder på at det har vært tekniske feil på maskinen, sier brigader Per Egil Rygg til VG. Han leder den norske delen av havarikommisjonen.

Verken taleregistratoren eller ferdskriveren – de såkalte svarte boksene – er funnet ennå. Likevel tror Rygg kommisjonen skal finne ut av hva som skjedde da flyet traff vestveggen på Kebnekaise.

– Selv om det fortsatt gjenstår masse analysearbeid, skal vi ha tilstrekkelig med informasjon til å kunne si noe om ulykkesårsaken – også uten de svarte boksene, sier han.

Rygg kan ikke si når kommisjonen er klar med sin foreløpige rapport.

Onsdag ble det kjent at svenske rettsmedisinere har klart å identifisere levninger etter alle de fem norske offiserene som omkom i havariet: Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42).

Les flere nyheter

Populært