Meny

Anders Behring Breivik om sine egne utsagn:

«Absurde, bisarre og irrasjonelle»

I et brev til media omtaler massemorderen sine egne utsagn i politiavhør som «absurd» og «bisarr». Illustrasjon: Marco Vaglieri, NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte massemorderen Anders Behring Breivik kaller sine egne tidligere utsagn «absurde, bisarre og irrasjonelle» i et brev til ABC Nyheter.

Da de nye rettspsykiaterne la frem sin erklæring om massemorderens mentale tilstand, antydet de at samfunnets oppfatninger om gjerningsmannen har endret seg etter at kollegaene la fram en erklæring med til dels motsatt konklusjon i fjor.

Men den tiltalte Anders Behring Breivik har også endret seg.

Før den andre rettspsykiatriske erklæringen kom sendte han et brev til VG, Dagbladet og ABC Nyheter. Hans hovedanliggende var å tilbakevise den første rapporten og dermed vise seg som strafferettslig tilregnelig.

Les også: Breivik uten empati, men ikke psykotisk

Han mener 80 prosent av det de første rettspsykiaterne skriver om de tretten samtalene er feil og at rapporten inneholder 200 løgner.

«Svært brutale handlinger»

Sine egne ugjerninger 22. juli beskriver han kaldt som «svært brutale handlinger» og «en hendelse som har traumatisert en nasjon».

Den første erklæringen bygger på samtaler, men også politiets mange og lange avhør. Flere av de sitatene han nå tilbakeviser som løgner og konstruksjoner finnes på lyd- og videoopptak.

I brevet hevder han for eksempel at «jeg har aldri, på noen som helst tidspunkt ytret at jeg ønsker å bli en ideologisk leder eller en regent. Å påstå at man ønsker å bli regent fremstår som fullstendig sykt, absurd og irrasjonelt og jeg har selvfølgelig aldri ytret dette».

Men allerede i et avhør med tiltalte den 23. juli klokken 13.54, og som ABC Nyheter kjenner innholdet i, siteres ham tvert imot direkte på følgende fra politiets lyd- og videoopptak:

«...vi er villig til å gi alle kategori A- og B-forrædere amnesti mot at de oppløser Stortinget og overfører myndigheten til et konservativt vokterråd ledet av meg selv, eller andre nasjonalistiske ledere».

Dette vokterrådet mener han så skal styre landet i en tyve års «overgangsperiode».

I sitt brev til utvalgte media hevder han likevel at han «aldri har hevdet at det er en realistisk sjanse for at han skal spille noen rolle i et vokterråd» fordi han har «for mye blod på hendene».

Dødsdommene

I mars-brevet skriver han også indignert «jeg har aldri hevdet at jeg har ansvaret for å bestemme hvem som skal leve og dø i Norge!».

Men i politiavhør har han navngitt minst 12 personer på en kategori A-liste over hvem som skal henrettes. Og på øvrige B-, C- og D-lister befinner det seg et sekssifret antall nordmenn som han også mener fortjener å dø.

Og før han ankommer Utøya har han forberedt en «dom» som skulle leses under en planlagt filmet henrettelse hvis han hadde klart å fange for eksempel Gro Harlem Brundtland denne dagen.

I denne proklamerer han selvhøytidelig at «jeg, Anders Behring Breivik, ..., dømmer deg herved til døden».

I politiavhør har han selv skrevet ned den uhyggelige teksten på dødsdommen.

Les også: Tror 130.000 støtter ham

Det er også verd å merke seg det han ikke forsøker å tilbakebevise. Det gjelder blant annet følgende utsagn som siteres i den første rettspsykiatriske erklæringen:

«Jeg er et godt menneske, lyver ikke, og er snill. Jeg handler ut fra samvittigheten min. Og jeg er spesielt villig til å ofre egne interesser».

På spørsmål om hvilke spesielle egenskaper han mener å ha, svarer han.

«Jeg er ekstremt ambisiøs, og er risikopervers. Jeg setter ærlighet og lojalitet høyt. Jeg er elitistisk, blant den intellektuelle eliten på høyresiden».

Han legger så til:

«Ydmykhet og beskjedenhet er også viktige dyder».

Og han beskriver seg selv som «pragmatisk, overempatisk, og med mye vilje og prinsippfasthet. Den viktigste forutsetningen er likevel min kjærlighet til folket mitt».

Disse utsagnene angriper han ikke i brevet som er datert 31.03.

«Den virkelige terroren»

Han mener at «individer med meninger til høyre for Carl I. Hagen IKKE har fått ytre seg etter andre verdenskrig», og hevder «dette meningstyranniet er, slik jeg ser det, den virkelige terroren ... som førte til 22/7».

Behring Breivik mener de to rettspsykiaterne vrir og vender på hans utsagn og konkluderer:

«De har ignorert mer eller mindre alle referanser og sitater som fremstiller meg som en intelligent, hardtarbeidende, sympatisk og snill person fordi slike beskrivelser ville ha gjort jobben deres vanskeligere».

Han «forakter» et mannsideal hvor menn skal vise følelser: «Det stemmer at jeg har blitt en av-emosjonalisert person», skriver han.

Behring Breivik spør seg selv om ikke bare en sosiopat kan utføre «de grufulle handlingene på Utøya» og svaret er ikke overraskende benektene.

«Jeg visste selvfølgelig hva som var riktig og galt men jeg handlet instinktivt og ble spart for å gjøre en «etisk sjekk» før hver spesifikk handling».

Kun før bomben ble tent i Oslo sentrum og før de første to drapene på Utøya, opplevde han etiske sperrer. Disse var «fryktelig vanskelig å overkomme, men pga flere års trening klarte jeg det».

«Jeg hadde i prinsippet øvd meg opp til å se på «målene» som dyr, som marxistiske monstre...»

«Jeg er stolt over å være den mest suksessfulle militante nasjonalisten (revolusjonære kulturkonservative) i vest-Europa etter andre verdenskrig. 22/7 angrepene var de mest vellykkede angrepene, ..., i Europa etter andre verdenskrig. Dette er ikke en påstand men et faktum».

«Som Hamsun og 15 andre»

Men først har han en fire sider lang innledning om sitt verdensbilde.

Han slår fast at diagnosen utilregnelig vil være «den ultimate ydmykelsen» og: «det jeg fryktet mest av alt var å bli erklært sinnsyk da dette ville de-legitimere budskapet og ideologien min».

Det er slående at han ikke på noe tidspunkt reflekterer over at det er massedrapene og bombeeksplosjonen, altså handlingene, og ikke meningene han står tiltalt for.

Han oppstiller fem forklaringsmodeller for den første diagnosen om at han var psykotisk og ikke tilregnelig.

En av dem er at diagnosen er et bestillingsverk fra regjeringen, noe han så mener vil være i samme tradisjon som rettsoppgjøret etter andre verdenskrig.

Den tiltalte massemorderen sammenligner sin situasjon med Knut Hamsun og «15 andre ledende anti-kommunistiske ledere» - derblant medlemmer av Rinnanbanden.

De 119 dagene Hamsun var til rettspsykiatrisk observasjon på Vindern psykiatriske klinikk blir hos Behring Breivk omtalt som «tvangsinnlagt på sinnsykehus av Arbeiderpartiet», noe han mener er «en gammel sovjettradisjon».

«Det faktum at jeg risikerer å lide samme skjebne er for all del ikke unikt», skriver han og konkluderer:

«Det å sende en politisk aktivist på sinnsykehus er mer sadistisk og ondskapsfullt enn å drepe ham! Det er en skjebne verre enn døden.»

I en annen psykiatrisk vurdering, den som fengselets Randi Rosenqvist har skrevet, er den tiltalte inne på det samme.

I et av tre notat til fengselsdirektøren omtaler hun samtalen med Behring Breivik om rettsoppgjøret for mer enn seksti år siden.

Notatet er datert 20. desember i fjor, altså mer enn en måned etter at den første rettspsykiatriske rapporten ble lagt frem.

Her omtales den tidligere justisministeren under Quisling, Sverre Riisnæs, som var innlagt som psykisk syk på Reitgjerdet fra 1948 til 1960, av Behring Breivik som «Mikkelsen».

I brevet han sender tre media tre måneder senere er navnet på justisministeren korrekt og han kan nå nevne ytterligere syv andre NS-ledere med navn.

Når det gjelder kompendiet som ble spredd til om lag 7000 epostadresser 22. juli, så sier han nå at mindre enn halvparten er skrevet av ham selv og at det bare er «en uredigert kladd».

I tillegg beskrives uniformer, ordener og titler kun som «forslag» til en fremtidig organisasjon.

Les også: - Ikke overrasket over tilregnelig-konklusjon

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:00 Minst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Ny pågripelse i cyanid-saken13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben15:47 KappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27 HRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23 Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14 Karadzic må sone resten av livet i fengsel15:09 Frikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05 PFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet14:19 I dag kan ungarske Fidesz bli kastet ut
Siste nytt
15:00VerdenMinst 40 døde i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeNy pågripelse i cyanid-saken13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben15:47PengerKappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27NorgeHRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23VerdenItaliensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14VerdenKaradzic må sone resten av livet i fengsel15:09NorgeFrikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05KulturPFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet14:19PolitikkI dag kan ungarske Fidesz bli kastet ut
Populært