Meny

Overlevende får ikke høre hverandre vitne

Overlevende fra Utøya-skytingen som skal vitne i terrorsaken, får ikke være til stede før de selv har forklart seg. Bildet viser inngangspartiet til Oslo tinghus. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlevende fra Utøya-skytingen som skal vitne under rettssaken mot Anders Behring Breivik, får ikke være til stede i retten før de selv har avgitt forklaring.

Dermed velger Oslo tingrett å følge ordinær praksis i norsk rett skriver Dagbladet.

Det var bistandsadvokatene som ba om at de overlevende etter terrorangrepet skulle få høre hverandres vitnemål.

– Dette får stor betydning for dem, og vi synes det er veldig uheldig. De utelukkes fra å kunne støtte sine venner og andre som har opplevd det samme som dem selv. De utelukkes fra fellesskapet det er å kunne høre på hverandre, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Les også: Utøya-overlevende: - Vil ikke være offer

Breiviks forsvarere stilte seg negative til ønsket fra bistandsadvokatene, og advokat Vibeke Hein Bæra pekte på at de er nødvendig å følge de normale reglene og at det er viktig å følge rettssikkerhetsprinsipper saken.

Det er ikke forbud mot at vitner kan følge saken før de skal i retten, men i straffeprosessloven heter det at fornærmede ikke bør kunne høre andre fornærmedes forklaringer før de selv skal forklare seg.

Les også:

- Ikke overrasket over tilregnelig-konklusjon

Utøya-ungdom må gå ekstra år på skolen

Breivik uten empati, men ikke psykotisk


Les flere nyheter her

Populært