Meny

Slik blir fremtidens Internett

VIRTUAL REALITY: Slik ser badet ut i øvelsesprogrammet. Testpersonene ser alt i 3D. Foto: Utrust It

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av 3D-teknologi skal norske forskere finne ut av hvordan fremtidens Internett kan gjøres sikrere og mer brukervennlig.
Uttrust It
  • Finansieres i hovedsak av EU, og i Norge er det Norsk Regnesentral som er involvert i prosjektet
  • Budsjettrammen er på ca. 3,1 millioner euro, og neste fase i prosjektet er å bygge opp et fysisk smart-hus der det skal forskes videre på hvordan vi kan forberede oss på å møte fremtidens teknologiske utfordringer

Prosjektet er døpt Utrust It. Bak det står et norsk-tysk forskningsteam som har tatt mål av seg å finne ut av hvordan nettet kan gjøres tryggere, og hvordan vi best kan forberede oss på å møte nye teknologiske utfordringer i hverdagen.

Kristin Skeide Fuglerud er en av lederne for prosjektet i Norge.

– Vi omgir oss med ulike typer elektroniske enheter, og disse vil i stadig økende grad utveksle informasjon gjennom Internett. Vår oppgave er å gjøre dette sikkert og forståelig for brukerne, sier hun til NRK.

Smart vaskemaskin

Et tenkt eksempel kan være at du har vaksemaskinen din koblet mot Internett. På denne måten kan maskinen selv sjekke strømprisene til enhver tid, og dermed anbefale å ta klesvaksen når prisen er på det laveste.

Dette høres kanskje litt fjernt ut nå, og derfor bruker forskerne virtuelle fremstillinger av såkalte smarthus for å teste ut hvordan brukerne reagerer på de daglige gjøremålene de vil møte om noen år.

Etiske vurderinger

For med de teknologiske muligheten følger også en del nye utfordringer.

Blant annet blir testpersonene, som blir utstyrt med 3D-briller og bevegelsessensorer, utfordret på etiske dilemmaer som om det er greit at medisinskapet bestiller ny medisin når det begynner å bli tomt.

TESTKANINER: Forskningsteamet i Norge tester ut 3D-verdenen på utvalgte testpersoner ved Norsk Regnesentral. Foto: Utrust It

Fuglerud mener at selv om det er umulig å spå fremtidens Internett, så kan Utrust It være med på å ruste oss for fremtidens teknologiske utfordringer. Dette involverer blant annet automatiserte og «intelligente» smarthus som kan fjernstyres ved help av mobil, nettløsninger og stemmekontroll.

– Det er en del utfordringer vi kan se konturene av alt i dag. Ta for eksempel smarthus som vil bli en stor del av eldreomsorgen i fremtiden. Det er dette vi prøver å forberede oss til, forklarer hun til NRK.

Les også:

Snart får du bedre nett-TV

Slik blir fremtidens skole

- Trådløse nett kan senke sædkvaliteten

Les flere nyheter

Populært