Meny

Slutt på mosselukta - 370 ansatte mister jobben

I bakgrunnen ser du cellulosefabrikken Peterson Lineboard AS i Moss, som står bak den berømte Mosselukta, stenger dørene etter å ha vært i drift siden begynnelsen på 1800-tallet. Foto: Lars Røed Hansen (Wikimedia Commons)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Papirfabrikken Peterson, som er kjent for å stå bak den berømte mosselukta, stenger dørene i Moss og på Ranheim. Til sammen 370 personer mister jobben.

Bedriften begjærte oppbud i Moss tingrett onsdag, skriver Frifagbevegelse.no.

– Dette er en trist dag, ikke bare for våre virksomheter i Moss og på Ranheim og de ansatte, men også for treforedlingsindustrien i Norge generelt. I tillegg er denne situasjonen svært beklagelig for våre leverandører som vi har årelange relasjoner med, og som gjennom en konkurs vil lide tap, sier styreleder Olav Kjell Holtan i Peterson Paper.

370 uten jobb

250 ansatte mister jobben i østfoldbyen. På Ranheim ved Trondheim må 120 ansatte gå.

Styreleder Holtan opplyser at man jobber med å finne løsninger som innebærer videre drift, men understreker at han ikke vil skape forventninger.

– Jeg kan ikke tillate meg selv å skape noe håp, sier Holtan til Adresseavisen.

Bedriften varslet 22. mars at den sto i fare for å gå konkurs. Årsaken var at den ikke klarte å betale leverandørgjeld, melder NRK.

Selskapet klarte imidlertid ikke å finne en løsning med kreditorene. Dermed valgte selskapet å levere oppbud.

– Alvorlig

Ordfører Tage Pettersen i Moss betegner dette som en svært trist dag. Han ble onsdag innkalt til hastemøte med kommunens rådmann og representanter fra Nav.

– Vårt fokus er nå på de ansatte som står uten jobb, sier Pettersen til Moss Avis.

De ansatte i Moss ble varslet på et allmøte klokken 13 onsdag. Nav-sjef i Moss, Kari-Mette Mjønner, deltok.

– Vår jobb er å informere om de rettighetene de ansatte som nå mister jobben vil ha, sier hun.

I neset uke blir de ansatte kalt inn til Nav for å gå nærmere gjennom situasjonen.

– Dette er alvorlig, og den største enkeltsaken vi har jobbet med, sier hun.

Gjeld

Papirkonsernet Peterson er inndelt i Peterson Paper og Peterson Packaging. Packaging-selskapene Peterson Packaging AS, Peterson Packaging AB i Sverige og Peterson Packaging A/S i Danmark, blir ikke berørt av konkursen i Peterson Paper.

De største problemene har vært knyttet til papirproduksjonen i Moss. Konsernets emballasjeproduksjon har derimot gått bra. Papirproduksjonen har slitt delvis som følge av høy kronekurs og delvis på grunn av vanskeligere markedsforhold i Europa.

Peterson Paper i Moss var i 2010 på konkursens rand, men ble i siste liten reddet ved hjelp av en tvangsakkord hvor bedriften kvittet seg med en gjeld på 300 millioner kroner. Men etter det har bedriften fortsatt slitt. Inkassokrav har samlet seg opp i månedsvis. I mars lå inkassosummene på 4,5 millioner kroner. Konsernet hadde fram til mars en rentebærende gjeld på 300 millioner kroner.

Les flere nyheter her

Populært