Meny

Dette fikk Sheffield aldri oppleve

STILIG FYR: Om Maradona hadde blitt like god om han hadde havnet i Sheffield United får vi aldri vite. Her etter å ha blitt tatt i doping under fotball-VM i 1994, ulastelig antrukket. Foto: EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballhistorien kunne fort sett ganske annerledes ut dersom disse overgangene hadde blitt en realitet. På godt og vondt...

Det er den britiske tabloidblekka The Mirror sin fotballavdeling som har komponert en særs underholdende topp ti-liste over fotballoverganger som var så og si spikret, men som av ulike grunner falt gjennom.

I etterpåklokskapens lys fremstår flere av dem også som relativt festlige.

Dansk dynamitt i Liverpool

Vår danske venner har fostret noen habile fotballspillere opp gjennom historien. En av de aller beste er Michael Laudrup, den eldre broren til vel så gode Brian Laudrup, som på starten av 80-tallet gjorde furore i den danske ligaen.

Så godt gjorde han det at legendariske Bob Paisley ville ha ballkunstneren til sitt den gang dominante Liverpool-lag.

Laudrup ønsket derimot ikke å knytte seg til klubben for mer enn tre år, og dermed droppet Liverpool hele avtalen. Laudrup havnet i stedet i Juventus kort tid etter, og det ble starten på en lysende karriere.

Britisk klabb og babb

På 90-tallet herjet en herremann ved navn Matthew Le Tissier i Premier League, for Southampton. På tross av en ekstremt slapp livsstil, og et ganske useriøst forhold til fotball som profesjonell idrett, ble han en legende i kystklubben etter å ha stått for noen av de mest spektakulære målene i ligaens historie.

Sølvtøy ble det derimot fint lite av i Southampton, og hvis Le Tissier hadde takket ja til en overgang til Tottenham før 1989/90-sesongen, kunne han kanskje sluppet å ha et medaljeskap fylt av støv. Heldigvis for Southampton satte kona til Le Tissier ned foten for overgangen, fordi hun ikke ønsket å flytte til London.

Hissigproppen Roy Keane har fortsatt en høy stjerne hos Manchester United-fans, etter mange år som kaptein i en av klubbens mest suksessrike perioder noen sinne. Men Keane, som kom fra Nottingham Forest, skulle egentlig havnet i Blackburn sommeren 1993.

Grunnet rot med papirarbeidet måtte Blackburn vente til over det som skulle vise seg å bli en skjebnesvanger helg. Når mandagen kom, og papirene skulle undertegnes, hadde Uniteds manager Sir Alex Ferguson klart å overtale Keane til å velge storbylivet i Manchester fremfor landsbyliv i Lancashire.

Se også: Denne fotballkampen endte i masseslagsmål

Dalglish? Zidane? Nei, takk

En gang på slutten av 1960-tallet møtte en ung og spinkel skotte opp for prøvespill hos West Ham. Navnet var Kenny Dalglish, og ferdighetene udiskutable. Daværende West Ham-manager Ron Greenwood mente derimot at Dalglish var for lett i kroppen, og det harmonerte dårlig med datidens «kick and run» som preget den engelske toppdivisjonen.

Dalglish dro i stedet tilbake til Skottland, og Celtic, der han herjet i tre sesonger før han havnet i Liverpool hvor han fortsatt anses som en av de beste spillerene i klubbens historie.

Noen mener Zinedine Zidane er tidenes beste fotballspiller. Det potensialet klarte ikke Blackburns tidligere eier Jack Walker å se da klubbens hans var på høyden på midten av 90-tallet.

Overgangen fra franske Bordeaux var klappet og klar, men Walker skal ha uttalt at han ikke skjønte hva Blackburn skulle med Zidane siden de allerede hadde Tim Sheerwood. I 2012 vet fortsatt alle med et snev av interesse for fotball hvem Zidane er. Sheerwood er for de spesielt interesserte.

Les også: Fotballspiller kastet på glattcelle

Guds hånd i Sheffield

Det er likevel en overgang som setter alt annet tilhørende «tenk hvis»-kategorien i en grasat kjølig skygge.

Året er 1978, og det går rykter om at en 18-åring ved navn Diego Maradona visstnok skal være ganske god for sin klubb Argentinos Juniors i sitt hjemland Argentina. Hvordan de ryktene fant veien til grisgrendte Sheffield er fortsatt et mysterium, men de harde fakta er likevel at Sheffield United hadde klart å forhandle frem en avtale med Maradona og hans arbeidsgiver.

Prislappen var voksne 600.000 pund, som på den tiden var mye penger. For mye viste det seg, og Sheffield United takket høflig nei. I stedet signerte de den noe rimeligere Alex Sabella. Hørt om ham?

Maradona gikk i stedet videre til klubber som Barcelona og Napoli hvor han vant titler mer eller mindre på egenhånd. Det samme gjorde han med det argentinske landslaget, før han i 1997 la opp som fotballspiller. Siden den gang har Maradona investert rikelig med tid på å rase opp og ned i vekt, henge med Fidel Castro og krangle med Pelé om hvem som er tidenes beste fotballspiller.

Les også:

Antihelter med norsk hjelp

NRK og TV2 deler fotball-VM

Piroja tiltales for skatteundragelse

Les alt om fotball

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært