Meny

Utøya-overlevende: – Vil ikke være offer

Eivind Rindal 23 år overlevde Utøya og nå er klar til retssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Ned Alley / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eivind Rindal var en hårsbredd fra å bli drept på Utøya. Men han nekter å se seg selv som offer.

– Jeg ble utsatt for en terrorhandling. Verdiene jeg sto for ble angrepet av noen som var villig til å drepe. Men jeg har aldri identifisert meg med offerrollen, sier Rindal (23), tidligere fylkessekretær i Nord-Trøndelag AUF.

Han klarte å rømme fra Utøya sammen med elleve andre ungdommer i robåten «Reiulf». Anders Behring Breivik skjøt mot båten, men traff ikke. Flere ungdommer har takket Rindal for at han tok en lederrolle da de flyktet fra drapsmannen.

Skyggene fra Utøya

Flere AUF-ere sier de lar være å fortelle at de var på Utøya den skjebnesvangre julidagen i fjor, nettopp for å unngå et knugende offerstempel. De hater «stakkars deg»-blikkene. De vil drive politisk arbeid, komme seg videre, ut av skyggene fra massakren på Utøya.

– Jeg har stor ydmykhet for de mange som ble drept eller hardt kvestet, fysisk eller psykisk. Men det gir også en ekstra forpliktelse til å kjempe videre for oss som kom relativt godt fra det, sier Rindal.

AUF har hatt en bevisst strategi for å unngå at Utøya skal skygge over all annen politisk aktivitet, en strategi for å gjenerobre den politiske hverdagen, sier han.

– Det har vi klart. Sør-Trøndelag har nå landets største fylkeslag av AUF. Det har strømmet til med nye, engasjerte og aktive medlemmer. Vi har fått mange nye lokallag, både i Sør- og Nord-Trøndelag, sier Rindal. NTNU-studenten er nå menig medlem i Sør-Trøndelag AUF.

AUF-erne stilte også med store og aktive delegasjoner på fylkesårsmøtene i moderpartiet. Mange av dem var overlevende fra Utøya. Men det de frontet var saker som asylbarn, klima, utdanning og kommunikasjon.

Balansegang

– AUF må drive med det AUF er god til: Å være en politisk ungdomsorganisasjon, kjempe for de sakene vi mener er viktige. Det er ikke vår jobb å drive terapi, det er oppgaven til det offentlige helsevesenet, til støttegruppene og andre, sier Rindal.

Men organisasjonen kan heller ikke glemme at mange medlemmer sitter med arr etter massakren på Utøya, arr som risikerer å bli revet opp igjen under rettssaken mot Anders Behring Breivik, legger han til.

– Folk som var på Utøya må selv forberede seg til rettssaken, og lage en strategi for hvordan de skal ta inn nyhetene, sier Rindal.

– Men AUF som organisasjon har også en viktig jobb, som ikke er gjort godt nok til nå. Tillitsvalgte på lokalplan eller fylkesplan bør ta en dugnad og ringe rundt til alle som var på Utøya, for å markere støtte og kameratskap. Spørre om de får den støtten de trenger, og vise at de bryr seg. Det kan være tøft, mange av de tillitsvalgte var selv på Utøya. Men å vise omsorg for medlemmene er en del av det å være tillitsvalgt, sier han.

Les også: Terjei vil vitne og gå videre med livet

Vil se terroristen i øynene

Skytingen mot Eivind Rindal og de andre ungdommene i robåten er ikke med i den omfattende tiltalen mot Behring Breivik. Rindal er likevel innkalt som vitne i rettssaken, og skal møte i Oslo tingrett i slutten av mai. Og han ser fram til å få fortelle sin historie, ansikt til ansikt med drapsmannen.

– Det blir jo en spesiell situasjon. Men jeg håper inderlig han vil være til stede. Jeg ønsker å konfrontere han med min beretning. Når noen har skutt etter meg, skal de stilles til ansvar. For meg blir denne konfrontasjonen et ledd i å få satt punktum, få lagt saken bak meg.

Rindal, som studerer statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, håper rettssaken også kan bidra til skarpere fokus på høyreekstreme krefter og deres ideologi.– Det blir for lett å avfeie en slik fyr som utilregnelig. Han har meningsfeller, de har nettverk som må undersøkes. Ekstreme høyrekrefter utvikler seg i et Europa i krise. Vi kan ikke ta for gitt at Norge skal være skjermet, sier han.

Les mer:

Omstridte debattanter på vitnelista til Breivik

- Umulig å styre unna Breiviks ideologi i retten

Les alt om 22. juli

Populært