Meny

- Ikke overrasket over tilregnelig-konklusjon

Ekspert på høyreekstreme miljøer på Internett, Øyvind Strømmen, mener det ikke er noen motsetning mellom galskap og ideologi. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Begge sakkyndigrapportene sier at Breivik er en gal mann. Uansett om han er tilregnelig eller ikke, må de ideologiske synspunktene hans belyses, mener forfatter Øyvind Strømmen.

Mer om saken:

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen leverte tirsdag en 310 siders rapport om Anders Behring Breiviks mentale helse.

Psykiaterne og helsepersonell observerte Behring Breivik døgnet rundt i tre uker fra 29. mars.

I den nye rapporten kommer det fram at Aspaas og Tørrissen mener den tiltalte 33-åringen har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse som gir seg utslag i et overdrevent selvbilde og overdrevne tanker om sin egen verdi og betydning.

Den nye sakkyndigrapporten avviser bildet av Breivik som paranoid schizofren og psykotisk, slik psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med i den første rapporten som kom i fjor.

Mens Husby og Sørheim mener at Breivik ikke er tilregnelig, mener Aspaas og Tørrissen at han er det. Dette er avgjørende for hvorvidt Breivik kan dømmes til fengsel og forvaring eller om han kan dømmes til tvungen psykisk helsevern.

– Jeg er ikke overrasket over konklusjonen i den nye rapporten, men jeg var heller ikke overrasket over konklusjonen i den forrige. Begge sier at dette er en mann som ikke er rett navla. I en rent folkelig forstand er Breivik klin sprø, sier Øyvind Strømmen til ABC Nyheter.

Journalisten og forfatteren har kartlagt antiislamske og høyreekstreme aktører på nett og er en av ekspertene som har kommet med innspill overfor 22. juli-kommisjonen. Nå er han også kalt inn for å vitne om høyreekstreme miljøer for Breivik-forsvaret.

Etter at den første sakkyndigrapporten ble lagt frem i fjor, uttalte Strømmen at det ikke er noen motsetning mellom galskap og ideologi. Han mener derfor at Breiviks ideologiske synspunkter er interessante uavhengig av om drapsmannen blir betegnet som utilregnelig eller tilregnelig.

– Diskusjonen om tilregnelighet er interessant i forhold til hva som blir utfallet av rettssaken, men det politiske aspektet er der uansett. Det var det jeg sa etter den forrige rapporten og jeg sier det samme nå.

– Jeg synes ikke tilregnelighet er så vesentlig i forhold til det som er mitt område: Det politiske. Det må belyses uavhengig av om han er tilregnelig eller utilregnelig.

Les også: - De sakkyndige svekkes

– Mye sammenfallende

Videre mener Strømmen at omtalen i media av hvor forskjellige de to sakkyndigrapportene er, er noe overdrevet.

– De er ulike på konklusjonen om tilregnelighet, men ellers er det mye som virker å være sammenfallende.

– Også den nye rapporten sier etter det jeg forstår at han har personlighetsforstyrrelser og visse trekk av psykose, men at han ikke har vært psykotisk i gjerningsøyeblikket som sådan, sier Strømmen og understreker at han selv ikke har lest rapport nummer to.

– Har motivert til drap tidligere

Strømmen mener ideologien som har drevet Breivik, kan vise seg å bli farlig igjen.

– Den har også antagelig vært en motivasjonsfaktor for drap tidligere. Blant annet det såkalte Heimdal-drapet i Trondheim for noen år siden, der en mann drepte en tilfeldig somalisk drosjesjåfør.

– Gjerningsmannen ble kjent som utilregnelig i retten, og det har jeg grunn til å tro at var en riktig vurdering. Han var en mann som hadde falt utenfor samfunnet og levde hele sitt liv på Internett. Han bestemte seg for å drepe en muslim. Det var målet hans for sommeren og han gjennomførte det.

Les også: Breivik uten empati, men ikke psykotisk

Ifølge Strømmen var denne drapsmannen inne på de samme nettsidene som, og han hadde flere av de samme ideene som Breivik. Forfatteren nevner også den såkalte Lasermannen 2, som herjet i Malmö i 2010, som et eksempel på en som har lignende ideer og som har utført voldshandlinger.

– Vil komme flere voldshandlinger

– Dette viser at denne ideologien har voldspotensial, uten at det betyr at alle som tror på dette er farlige eller voldelige. Men det er et potensial her og det burde diskuteres, også uavhengig av 22. juli. Det burde vært diskutert før 22. juli, sier Strømmen.

Han mener Breiviks terrorhandlinger var helt spesielle, og at det er lite trolig at noe tilsvarende vil skje her igjen:

– Men at det kommer andre som begår voldshandlinger på grunnlag av samme ideologi, er ikke direkte usannsynlig. I europeisk sammenheng vil det skje, sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen til ABC Nyheter.

Les også:

- Breivik får trolig forvaring

- Breivik vil beklage at han ikke gikk lenger


Les flere nyheter

Populært