Meny

Norske turister evakueres

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turoperatørene Ving og Apollo evakuerte alle sine norske gjester i Thailand etter tsunamivarselet onsdag, melder VG Nett.
TIPS OSS

Befinner du deg i et av de berørte områdene, eller kjenner du noen som er der? Kontakt oss på tips@abcnyheter.no eller 97736017. Vi er interessert i foto og øyenvitneskildringer.

Tsunamivarselet ble utstedt da et kraftig skjelv rammet utenfor kysten av Aceh i Indonesia onsdag. Skjelvet målte omkring 8,7 på Richters skala. Det ble meldt om et kraftig etterskjelv kort tid senere.

Norske Ving har 270 gjester i Phuket-området i Thailand, mens Apollo har 61 norske gjester, melder VG Nett.

Les også: Folk flykter etter tsunamivarsel

- Ingen meldinger om skadde nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke fått meldinger om skadde nordmenn etter tsunamivarselet som ble sendt ut etter jordskjelvet i Indonesia.

– Vi arbeider fortløpende med å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen i området, og har kontakt med ambassaden i Jakarta og andre ambassader i regionen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NTB.

– Vi har foreløpig ikke mottatt meldinger om at nordmenn skal ha kommet til skade som følge av jordskjelvet. Og selv om det er sendt ut tsunamivarsel, har vi ikke fått meldinger ennå om at det har kommet en, legger han til.

Utenriksdepartementet opplyser at det har vært relativt stor pågang fra personer som har slektninger på reise i regionen.

– Rådet vi gir er å følge anbefalingen fra lokale myndigheter, sier Elsebutangen.

- Evakuér til høyereliggende områder

Alle turistene har fått beskjed om å evakuere til høyereliggende områder. Star Tour har avsluttet sesongen i området.

- Siste rapport fra Thailand er at evakueringen går bra. Mange av gjestene kjente jordskjelvet, men har hatt rimelig god tid til å evakuere. Det er fortsatt dagslys, men de som har vært på utflukter er tilbake og blir evakuert. Det er en del helikoptre i luften som overvåker vannet, sier driftsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving til VG Nett.

Turoperatøren har om lag 1.700 gjester i Phuket. Vings personale på stedet kjente selv rystelsene da det kraftige jordskjelvet rammet utenfor kysten av Aceh-provinsen i Indonesia.

Også andre nordiske reiseselskaper, som svenske Fritidsresor og danske Star Tour, har begynt å evakuere sine nordiske gjester i Thailand. I alt dreier det seg om omkring 2.700 personer.

- Etter siste tsunamien er det innført veldig gode rutiner på dette. Det er godt merket hvilken vei man skal gå fra hvert eneste hotell- og strandområde i Thailand, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til VG Nett.

Også andre nordiske charterselskap ber sine gjester evakuere lavereliggende områder.

- Sender SMS

Zachrisson forteller NTB at Ving har sendt SMS til alle sine reisende om å komme seg i sikkerhet.

– Vi har også fått beskjed om at alarmsystemet ser ut til å fungere, sier hun og legger til at selskapets turister som nå befinner seg i Thailand er siste gruppe før sesongen avsluttes.

– Vi har ingen norske gjester i Thailand med Star Tour. Men Star Tours Fritidsresor i Sverige har noen reisende som blir tatt hånd om lokalt, sier informasjonsrådgiver i Star Tour, Kirsti Irgens Ertsås.

Selskapet har om lag 350 nordiske gjester i Krabi, Phuket og Sikao.

- Siste fly hjem fra Thailand kom tilbake til Norge i slutten av mars, forteller hun.

Skjelvet hadde sitt episenter utenfor kysten av Aceh, 435 kilometer sørvest for regionshovedstaden Banda Aceh. US Geological Survey meldte først at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9, men nedjusterte så anslaget til 8,7.

Les flere nyheter

Populært