Meny

Fire meter høy bølge på vei mot øygruppe

VARSLER: En indonesisk mann forsøker å nå slektninger i Padang, Indonesia. Nå har også tsunamivarslet gått på øygruppen Andaman Islands utenfor India etter jordskjelvet utenfor Indonesia onsdag formiddag. (Foto: EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne på Andaman Islands utenfor India evakueres opp i høyden etter meldinger om at en tsunamibølge på opp mot fire meter.

Fakta om tsunamier

* Tsunami er et japansk ord som betyr «havnebølge» og brukes om en flodbølge som skyldes et jordskjelv under havet.

* Tsunamier kan oppnå en hastighet på 800 til 1.000 kilometer i timen. Ute på havet har bølgene en normal høyde, men når de skyller inn over land, kan de nå høyder på opptil 10 meter.

* I motsetning til vanlige bølger, der kun det øverste vannlaget er i bevegelse, involverer tsunamier bevegelse i hele vannmassen fra topp til bunn.

* Store tsunamier oppstår i gjennomsnitt en gang i tiåret. 59 prosent av historisk dokumenterte tsunamier har inntruffet i Stillehavsområdet, 25 prosent i Middelhavet, 12 prosent i Atlanterhavet og 4 prosent rundt Indiahavet.

* Tidenes dødeligste tsunami fant sted i Indiahavet 26. desember 2004. Den ble utløst av et jordskjelv utenfor Sumatra med en styrke på 9,15 og kostet over 220.000 mennesker livet.

TIPS OSS

Befinner du deg i et av de berørte områdene, eller kjenner du noen som er der? Kontakt oss på tips@abcnyheter.no eller 97736017. Vi er interessert i foto og øyenvitneskildringer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters evakueres nå flere tusen innbyggere på øygruppen opp i høyden etter onsdagens kraftige jordskjelv utenfor Indonesia.

- Det kan bli bølger opp mot 1,5 meter ved Port Blair, og helt opp mot 3,9 meter ved Campbell Bay, sier Prabhakar Rao som leder krisesenteret ved Port Blair.

Allerede skal mindre bølger ha skylt innover strendene ved Campbell Bay, men det ventes altså betydelig større bølger utover onsdagen.

I Myanmar er det varslet seks meter høy tsunamibølge, ifølge Firstpost.World.

Havet trakk seg tilbake

Like før klokken 14 kom det meldinger om at et nytt kraftig jordskjelv har rammet Aceh-provinsen i Indonesia. Havet ved en øy i nærheten skal ha trukket seg tilbake ti meter, noe som kan være et forvarsel om en tsunami.

Det kommer motstridende opplysninger om styrken på det nye skjelvet. US Geological Survey beregner styrken til 8,2, mens indonesiske jordskjelveksperter melder om et skjelv med en styrke på 8,8. Episenteret lå utenfor kysten, 615 kilometer fra provinshovedstaden Banda Aceh.

Både etter det første og det andre skjelvet er det sendt ut tsunamivarsler for hele Indiahavet.

Les også: Norske turister evakueres

- Begrenset skadeomfang

Norges Røde Kors’ regionale representant for Asia, Gro Anett Nicholaysen, befinner seg i den indonesiske hovedstaden Jakarta.

- Det siste vi har herfra er ganske oppløftende. Presidenten i Indonesia har nettopp hevet tsunamivarselet for landet, sier Nicholaysen til ABC Nyheter.

- Foreløpig går meldingene ut på et minimalt skadeomfang i Acheh, men det har vært en første bølge på fem meter som har rammet. Skadeomfanget skal være begrenset, men dette er en vurdering som nå gjøres av indonesisk Røde Kors. Det meldes også om at flere mennesker langs kystområdene har blitt evakuert, og at dette arbeidet er pågående, legger hun til.

Les også: Folk flykter til høyere områder

- Lite sannsynlig med ødeleggende tsunami

Selv om jordskjelvet utenfor Aceh-provinsen karakteriseres som veldig sterkt, vil det neppe utløse noen stor tsunami, ifølge norske eksperter. Seismolog Jan Sfyen ved Norsar på Kjeller er en av dem.

– Det er målt tegn til tsunami og det er registrert noen bølger, men i en langt mindre skala enn for eksempel i 2004 eller etter skjelvet i Japan, sier Sfyen til NTB.

Årsakene til at han ikke tror dagens skjelv vil føre til noen ny katastrofe er flere.

– Både stedet, lokaliseringen og mekanismen som utgjør skjelvet peker på det. Dette jordskjelvet har en mer horisontal bevegelse, ikke så mye vertikal bevegelse, noe som gjør at vi tror det er lite sannsynlig med en tsunami. Hadde skjelvet ført til at havbunnen hadde flyttet seg vertikalt med mange meter, ville det vært noe annet, sier han.

Også seniorforsker Konrad Lindholm ved Norsar er tvilende til at en ny tsunami er på vei.

– Men det er helt klart et veldig kraftig jordskjelv som våre målestasjoner har registrert i over en time. Dette vil fortsette en god stund til og det vil garantert komme mange etterskjelv. Det er på langt nær ferdig, sier han.

Kaos i gatene

Rystelsene av det første skjelvet kunne merkes så langt unna som i Singapore, Thailand og India.

– Strømmen er borte i Aceh, og det er trafikkork over alt fordi folk forsøker å komme seg opp i høyden, sier en talsmann for krisehåndteringsmyndighetene i Indonesia.

Svenske hjelpearbeidere forteller til SVT at skadeomfanget ikke er så dramatisk som man først fryktet.

– Ettersom folk er blitt evakuert, virker det ikke som om noen har omkommet, sier Phil Charlesworth, som er stedlig representant for svenske Røde Kors i Indonesia.

Men det er skader på infrastruktur, hus og veier, opplyser han.

Det norske utenriksdepartementet har ikke fått meldinger om skadde nordmenn etter tsunamivarselet som ble sendt ut etter jordskjelvet i Indonesia.

Saken oppdateres...

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært