Meny

Utøya-ungdom må gå ekstra år på skolen

Flere ungdommer som var til stede på Utøya under terroren 22. juli, må gå ett år ekstra på skolen blant annet på grunn av søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. (Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av syv avgangselever ved Malakoff videregående skole som var på Utøya 22. juli, må bruke fire år for å fullføre skolegangen.

Skolen i Moss er en av skolene som ble hardest rammet av terrorhandlingene 22. juli.

En elev ble drept på Utøya og en elev mistet moren sin i bombeangrepet mot Regjeringskvartalet. Ti av skolens elever overlevde massakren på Utøya.

Allerede i september måtte flere av elevene gå til det skrittet å trappe ned skolen. Over halvparten av avgangselevene må gå tredjeåret om igjen for å fullføre videregående opplæring, melder Moss Avis.

– Mange har slitt med konsentrasjons- og søvnproblemer, noe som har gått utover skolearbeidet. Det har vært mye annet som har rørt seg i livene deres, sier Reidun Trandem, utviklingsleder ved Malakoff, som har hatt spesiell kontakt med åtte av elevene, til avisen.

Les også: Breivik uten empati, men ikke psykotisk

Det er ennå ikke avklart hvordan gjennomføringen blir til neste år, da elevene har ulike behov, men alle har fått full skoleplass også til neste år.

Mandag starter rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, og rektor Bente Lis Larsen er forberedt på at det blir en tøff tid for skolens lærere og elever.

Ingen elever har fått fri for å følge rettssaken, men de som skal vitne får ikke fravær. De som føler at belastningen blir for stor kan be om å få gjøre skolearbeid hjemmefra.

Når eksamensperioden begynner i slutten av mai er rettssaken i sin 6. uke og fornærmede fra Utøya skal vitne.

– Så langt det lar seg gjøre skal vi imøtekomme behovene til elevene. Vi vil blant annet tilby lengre tid under gjennomføringen av eksamen, samt et hvilerom hvor de har mulighet til å legge seg litt nedpå, sier rektor Bente Lis Larsen til Moss Avis.

Les også:

- De sakkyndige svekkes

- Breivik får trolig forvaring

- Breivik vil beklage at han ikke gikk lenger

Les flere nyheter

Populært