Meny

Breivik uten empati, men ikke psykotisk

De rettspsykiatrisk sakkyndige Terje Tørrisen (t.v.) og Agnar Aspaas svarer på spørsmål fra pressen vedrørende rapporten om Anders Behring Breivik i Oslo tinghus i forbindelse med rettssaken etter massedrapet og terroraksjonene 22. juli i fjor. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik mangler fullstendig empati og har klare likhetstrekk med en psykopat, ifølge den nye rapporten fra psykiaterne som har undersøkt ham.

Psykiaterne og helsepersonell observerte Behring Breivik døgnet rundt i tre uker fra 29. mars. Etter det Aftenposten erfarer, har de ikke vurdert én eneste handling eller uttalelse under observasjonen som tegn på psykotiske trekk.

Den nye sakkyndigrapporten avviser fullstendig bildet av Anders Behring Breivik som paranoid schizofren og psykotisk, slik psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med i den første rapporten, skriver Aftenposten.

Svært farlig

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen leverte tirsdag en 310 siders rapport om Anders Behring Breiviks mentale helse. I den nye rapporten kommer det fram at Aspaas og Tørrissen mener den tiltalte 33-åringen har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse som gir seg utslag i et overdrevent selvbilde og overdrevne tanker om sin egen verdi og betydning.

Les også: - Breivik får trolig forvaring

Behring Breivik tolkes også som dyssosial, noe psykiatrien definerer som «manglende hensyntagen til enhver sosial forpliktelse». Det betyr at han gir fullstendig blaffen i samfunnets regler og har klare likhetstrekk med en psykopat.

Denne personlighetsforstyrrelsen forklarer også hans manglende empati, ifølge den nye rapporten.

I rapporten finner Aspaas og Tørrissen ingen tegn i samtaler eller observasjonen på at han er suicidal, men beskriver ham som svært farlig. Det er stor fare for at Breivik vil kunne begå voldelige handlinger i fremtiden.

Diktet opp ridderorganisasjon

I den første sakkyndigrapporten pekte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim på Breiviks beskrivelse av organisasjonen Knights Templar. De mente at hans forståelse av denne organisasjonen var et utslag av grandiose og bisarre vrangforestillinger.

Aspaas og Tørrissen støtter seg til politiets konklusjon om at Knights Templar ikke finnes i virkeligheten. Men de mener at også Breivik vet dette. Ifølge VG er den terrortiltalte 33-åringen fullt klar over at han har diktet opp organisasjonen Knights Templar.

De nye sakkyndige viser til at Breivik i de siste avhørene har nedtonet betydningen av Knights Templar. De sakkyndige ser at organisasjonen er mer et resultat av en fremtidsvisjon, noe som ikke er uvanlig i høyreekstreme miljøer.

Selvinnsikt

Fordi politiet nå har kommet mye lenger i etterforskningen enn da Husby og Sørheim konkluderte i fjor, har Tørrissen og Aspaas kunnet ta inn et større faktagrunnlag i sin rapport, skriver Dagbladet. For eksempel kan psykiaterne nå konstatere at Breivik faktisk tjente millioner på å lage falske diplomer, og at dette ikke var noen vrangforestilling.

Et annet moment som trekkes fram, er at Breivik viser evne til selvironi og selvinnsikt og til å spøke med seg selv og andre, noe som underbygger at Breivik verken er psykotisk person eller paranoid schizofren.

Les flere nyheter

Populært