Titanic fortsetter å fascinere vrakdykker

Den amerikanske maleren James Allen Flood viser fram et bilde han har malt av Titanics ankomst til New York, slik han mener den ville sett ut om ikke skipet hadde forlist på jomfruturen i april 1912. Dykkeren Paul-Henry Nargeolet har vært nede på vraket av Titanic hele 30 ganger. Foto: Chris Helgren (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titanic vil ikke slippe taket i Paul-Henry Nargeolet. Franskmannen har dykket ned til vraket av det forliste skipet 30 ganger, og er like fascinert som da han så det første gang i 1987.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nargeolet var med på den første ekspedisjonen ned til Titanic, som sank etter kollisjon med et isfjell 15. april 1912. Senere har han ledet seks av de åtte ekspedisjonene som har hentet opp gjenstander fra vraket.

– Det var tre av oss i ubåten på den første turen. Det gikk ti minutter uten at noen av oss sa et ord. Vanligvis snakker vi mye, men akkurat da tok følelsene overhånd. Synet av vraket tok pusten fra oss, sier Nargeolet til nyhetsbyrået AFP.

Les også: 100 år siden katastrofen

Mørke

Da og på de senere ekspedisjonene måtte ubåtmannskapet bruke kraftige lyskastere for å trenge gjennom mørket på over 3.750 meters dyp.

– Noen ganger så det ut som om det snødde, men det vi så, var partikler som falt ned fra Golfstrømmen, forteller den franske dykkeren.

Les også: Minneskip følger Titanics kjølvann - 100 år etter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titanic brakk i minst to store deler etter at det sank på jomfruturen fra Southampton i Sør-England til New York, et forlis som kostet over 1.500 mennesker livet.

– Vi hadde flaks som fant den framre delen, som er den vakreste, fortsetter Paul-Henry Nargeolet.

På den første turen arbeidet de tre i ubåten seg fram langs skroget, som var 269 meter langt før skipet brakk.

– Før vi nådde så langt som til akterenden, var vi sikre på at det var Titanic vi hadde funnet, sier Nargeolet.

Vrakrester

– Der nede kan man se tallerkener, maskindeler, dampkjeler, store mengder kull. Vi fant litt av hvert: svært vakre ting, som vaser – men også forvridde vrakrester som viste hvilke enorme krefter skipet ble utsatt for da det sank, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her kan du oppleve Titanic - uten å synke

De lengste av ekspedisjonene Nargeolet ledet til vraket, varte i åtte eller ni måneder. Han og hans kolleger hentet opp tusenvis av gjenstander, blant dem dokumenter, dekketøy, klær og personlige eiendeler av mange slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye ligger fortsatt igjen inne i restene av Titanic. Men tiden er i ferd med å renne ut for håpet om å berge mer, for vraket brytes stadig mer ned, en prosess Paul-Henry Nargeolet kunne observere med sine egne øyne i løpet av ekspedisjonene.

Les også:

«Titanic»-regissør nådde bunnen

Titanic-smykke stjålet i Tivoli

Slik har du aldri sett Titanic


Les flere nyheter her