Depresjon bidrar til tidlig aldring

Langvarig depresjon og stress påvirker den fysiske helsen i stor grad. Foto: Colourbox.com
Langvarig depresjon og stress påvirker den fysiske helsen i stor grad. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykisk syke rammes tidligere av sykdommer som er vanlige i alderdommen, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Telomerer er en livsviktig del av oss. Det er den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene. Hver gang cellene deles, blir telomerene kortere.

Telomerenes lengde sier noe om hvor langt kroppen har kommet i aldringsprosessen.

Telomerlengden antas å påvirkes av kroppens produksjon av visse stresshormoner og betennelsesmolekyler, som produseres i større grad når mennesker er stressa eller deprimerte.

Et enzym som kalles telomerase beskytter mot forkorting av telomerer.

Forskere tror det tar måneder eller kanskje år før stress eller depresjon påvirker telomerlengden. Telomerasenivået kan imidlertid påvirkes raskere.

Mennesker som lider av langvarig psykisk stress, depresjon og posttraumatisk stresslidelse har en tendens til å utvikle en rekke fysiske sykdommer tidligere enn andre.

Lidelser som vanligvis rammer i alderdommen, for eksempel slag, demens, hjertesykdom og diabetes, ser ut til å inntreffe tidligere og gjerne i mer alvorlig grad hos denne gruppen enn hos psykisk friske mennesker.

En rekke nye studier peker på endringer på cellenivå som kan bidra til å forklare hvorfor det er slik, melder The Wall Street Journal.

Cellene eldes for tidlig

Forskere har funnet samme endringer i kromosomer hos mennesker som opplever depresjon og stress, som vanligvis skjer når kroppen eldes. Det ser altså ut som om depresjon bidrar til at cellene eldes for tidlig.

Fenomenet kalles «accelerated aging» (akselerert aldring) og har altså bidratt til at man ser på stress og depresjon ikke bare som psykiske lidelser, men sykdom som rammer hele kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tidlig forskning på feltet, gjennomført for rundt 20 år siden, viste forskere ved Duke University gjennom hjerneskanning av eldre mennesker med depresjon at de hadde et raskere aldersrelatert tap i hjernevolum enn mennesker uten depresjon. Dette gjaldt også etter at de hadde kontrollert for andre faktorer; som røyking, kosthold og aktivitetsnivå.

Påvirkes av depresjon

I nyere forskning har man fokusert på såkalte telomerer.

Telomerene er den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene. Telomerenes lengde sier noe om hvor langt kroppen har kommet i aldringsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor lange de er i utgangspunktet, varierer fra person til person. Kortere telomerer knyttes til økt risiko for å utvikle diverse sykdommer. Når telomerene til slutt forsvinner stopper også celledelingen, noe som gjør at du ikke kan leve mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Trening bremser aldringsprosessen

I flere studier gjennomført ved University of California, San Francisco, har forskere vist en sammenheng mellom forkortede telomerer og blant annet depresjon og traumer i barndommen.

En studie som så på posttraumatisk stress (PTSD) og telomerlengde, viste en sammenheng også mellom denne lidelsen og akselerert aldring.

En studie fra Umeå Universitet som ble publisert i februar, viste også en sammenheng mellom kronisk stress og depresjon og kortere telomerer.

Les også: Ny test skal si hvor lenge du lever

Kjenner ikke mekanismene bak

Men så langt har ikke forskerne kunnet si noe om hvor alvorlig den psykiske lidelsen må være for at telomerlengden skal påvirkes.

Videre forskning kreves også for å kunne identifisere mekanismene som gjør at depresjon og stress skader kroppen, sier P. Murali Doraiswarmy, ved Duke University, til The Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne kunnskapen vil også kunne bidra til en forståelse av hvor stor rolle henholdsvis gener og livsstil spiller inn når det gjelder aldersrelatert sykdom, og hvorvidt slik sykdom kan reverseres, sier han.

Forskere vil også prøve å finne svar på hvorfor ikke alle mennesker som utsettes for ekstremt stress utvikler kortere telomerer. Noen studier som har sett på dette, antyder at måten ulike mennesker takler stress på spiller inn her.

Les også:

Gen kan øke aldringen

Stillesittere eldes fortere

Føflekker avslører hvor fort du eldes

Les mer om helse

Les flere nyheter her