SV mener Erna Solberg er usosial og kunnskapsløs

Leder for Høyre, Erna Solberg, under en tale under Høyres sentralstyremøte i Oslo i mars. Høyre-lederen krever mer av arbeidssøkere. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB Scanpix)
Leder for Høyre, Erna Solberg, under en tale under Høyres sentralstyremøte i Oslo i mars. Høyre-lederen krever mer av arbeidssøkere. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB Scanpix)

Høyre-leder Erna Solbergs forslag om en dagpengesats på 70 kroner for å tvinge folk ut i jobb, er kunnskapsløst og usosialt, mener SVs Karin Andersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg har sett seg lei på at arbeidsføre folk går på sosialen og uttalte til Bergens Tidende lørdag at hun mener det er på tide å stille strengere krav. De som sier nei til jobbtilbud, må ta konsekvensene, mener hun.

– Da synes jeg det er helt greit at sosialhjelpsmottakere blir satt ned på en nødhjelpssats på 70 kroner dagen, sier Solberg.

Les også: Erna Solberg mener NAV gjør folk sykere

– Vi vil innføre arbeidsplikt. Det betyr at det ikke er akseptabelt å si nei til jobber fordi de mener jobben ikke passer dem. Vi mener også at kravet om å flytte dit en jobb befinner seg må praktiseres strengere, mener Høyre-lederen.

– Pisk og gulrot

«Truslene» fra Høyre mot de fattigste er gammel høyrepolitikk, mener SVs Karin Andersen. Hun kaller forslagene pisk for de fattige og gulrot i form av skatteletter for de rike.

– Kunnskapsløst og usosialt og ikke minst helt feilslått hvis en vil at flere skal få jobb. For det finnes vel ikke en eneste arbeidsgiver som får mer lyst til å tilby disse menneskene en jobb etter at toppolitikere og andre synsere har hogget bumerket «latsabb» inn i CV-en deres med øks? sier nestlederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Les også: Arbeid i to uker - få sosialstønad og hjelp til bolig

Andersen mener det for Solberg aller mest handler om unnasluntring når folk er i krise.

– Solberg ser glatt bort fra den kunnskapen som finnes. Studier gjort fra Høyskolen i Oslo viser at folk på sosialhjelp er sykere enn mange på uføretrygd. De trenger helsehjelp, lenge. Kanskje blir de aldri friske. Kanskje de egentlig skulle hatt uføretrygd framfor jobbplikt? sier SV-representanten.

Sykdom ingen krise

– Det er ingen krise at folk som er for syke og har massive problemer, får en trygg inntekt. Det er krise hvis de ikke får det. Da øker fattigdommen. Folk får ikke jobb av å være fattige. Fattigdom er en nedadgående spiral som fører inn i enda mer ulykke, sier hun.

Les også: Ingeniører må kjøre taxi

Solberg understreket overfor VG lørdag at hun ikke snakker til de som er uføre eller syke, men sosialhjelpsmottakere. Hun mener det må individuelle vurderinger til for å finne ut hva slags arbeidsevne de har, om de har barn og så videre. Hun vil heller ikke ta trygd fra uføretrygdede.

Rett medisin vil være å sette folk i aktivitet fra den dagen de ber om sosialhjelp, i stedet for å vente på at Nav skal bruke tid på å vurdere tiltak, mener Solberg.

Kan bli strengere

Nav-direktør Bjørn Gudbjørgsrud setter døra på gløtt for en strengere praksis for å få folk til å godta den jobben de blir tilbudt.

– I prinsippet kan vi sette en professor til å jobbe på et lager. Jeg er åpen for at Nav kanskje bør praktisere dette strengere enn i dag, sier Gudbjørgsrud som er direktør for Navs 19 fylkeskontorer, til Bergens Tidende.

Men også Gudbjørgsrud understreker hvor viktig det er med individuelle vurderinger. Å flytte kan være vanskelig for mange.

– Folk må i større grad akseptere å flytte på seg. Over kommunegrenser, fylkesgrenser og enda lengre. For noen kan det imidlertid være svært vanskelig å flytte på seg, for eksempel om du er aleneforsørger. Det må bli en individuell vurdering, sier han.

Tall som VG Nett har innhentet fra Nav, viser at det ved utgangen av desember var 306.700 personer som mottok uførepensjon i Norge. Det er 9,5 prosent av hele den voksne befolkningen.

Les også:

Solberg vil øke pensjonsalderen

Laila fikk tilgang på annen persons NAV-tall

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden