Datasvindlere plager nordmenn

Får du en telefon fra en person som sier han representerer Microsoft og som ønsker informasjon, så bør du ikke gå inn i en diskusjon, råder politiet. Programvaregiganten selv avviser at de kontakter kunder på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Får du en telefon fra en person som sier han representerer Microsoft og som ønsker informasjon, så bør du ikke gå inn i en diskusjon, råder politiet. Programvaregiganten selv avviser at de kontakter kunder på denne måten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Politiet har i påsken blitt kontaktet av mange bekymrede databrukere som har blitt oppringt av svindlere som utgir seg for å være fra Microsoft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svindelmetoden er velkjent og har pågått i mange land siden 2008. Fire år etter lar folk seg fortsatt lure.

– Oppfordringen fra politiet er: Legg på. Ikke diskuter eller prøv å forstå. Dette er ren svindel, opplyser operasjonsleder Jens Arne Bærland i Telemark politidistrikt.

Bærland loggførte klokken 9.23 lørdag morgen at politiet har blitt kontaktet av mange bekymrede personer som sier de har blitt oppringt fra kvinner og menn som sier de representerer Microsoft.

Aggressiv

– Den første telefonen fikk jeg onsdag. Det var en mann på dårlig telefonlinje, så den ble fort brutt. Senere i påsken ringte en dame. Hun var særdeles aggressiv og pågående, men jeg sa bare nei, nei og la på, sier en av telemarkingene som har blitt plaget, Gerd Dugan fra Notodden, til lokalavisen Telen.

Også ABC Nyheter har blitt kontaktet av bekymrede lesere som de siste dagene har blitt oppringt av svindlere som hevder å representere Microsoft.

Les også: Advarer mot nytt virus

Den britiske avisen The Guardian skrev for to år siden at oppringningene kommer fra datasentre i India. Oppringeren utgir seg for å jobbe for Microsoft og sier du har problemer med PC-en. Etter at datamaskinen din har blitt «fikset», må du betale. All logikk tilsier selvsagt at ingen utenforstående kan vite hvorvidt det er noe galt med din datamaskin eller ei. Fenomenet blir enda snodigere hvis du ikke engang har et Microsoft-operativsystem på maskinen din. Hvis noen da utgir seg for å være fra Microsoft og sier det er problemer med din maskin, bør varselklokkene ringe.

Økende problem

Microsoft har tidligere advart mot slike svindlere. Bladet PC World skrev i fjor om fenomenet og kom med råd om hvordan du håndterer svindelforsøkene.

Les også: Tips for tryggere netthandel

Microsoft Norge opplyser at slike svindelforsøk går i bølger. De siste ukene har fenomenet vært økende.

– Dette er et økende problem i Norden. Tidligere har det vært engelskspråklige land som opplevde dette, men det siste halve året har det begynt å komme hit også, sier kommunikasjonssjef Christine Korme i Microsoft Norge til Aftenposten.no.

Spiller på frykt

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mottar daglige henvendelser fra folk som har blitt oppringt av svindlere.

– Det er en oppblomstring for tiden og vi får mange henvendelser fra folk som blir oppringt, det kan være fra India, USA og forskjellige land. De snakker gjerne litt gebrokkent engelsk, men det er også folk som snakker norsk. Tidligere har de brukt lenker, vedlegg og bilder for å komme seg inn på datamaskinen, men nå ser vi at de har tatt steget videre. Du blir oppringt av en person som sier at PC-en din er infisert, de spiller på frykt, og da er det lettere å få deg til å gå på limpinnen, sier NorSIS-leder Tore Larsen Orderløkken.

Les også: Åtte av ti nettbanker strøk i sikkerhetstest

Microsoft vet lite om hvem svindlerne er, og Kormes oppfordring er den samme som politiets: Legg på røret.

– Vi ringer selvfølgelig ikke folk opp på den måten, sier Korme.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden