Eldre kan måtte vente i måneder på luftetur

HELSETILSYNET REAGERER: Flere sykehjem i Rogaland kritiseres for manglende rutiner for at eldre og syke skal få jevnmlige lufteturer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HELSETILSYNET REAGERER: Flere sykehjem i Rogaland kritiseres for manglende rutiner for at eldre og syke skal få jevnmlige lufteturer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Flere sykehjem i Rogaland får kraftig kritikk av Helsetilsynet for manglende rutiner for sosiale aktiviteter. Det kan gå måneder mellom hver gang eldre får seg en luftetur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan fort gå fra september til mars mellom hver gang pasienter får frisk luft, sier Solvor Rasmussen, leder for langtidsavdelingen ved Hå sjukeheim til Aftenbladet.

Helsetilsynet har kontrollert fire tilfeldige sykehjem og alle blir kritisert for å ha for dårlig aktivitetstilbud til de eldre. Avdelingsdirektør Lone Merete Solheim ved helse- og sosialavdelingen til Fylkesmannen i Rogaland er ikke overrasket over hvor få lufteturer beboere ved Hå sjukeheim får.

– Vi er generelt bekymret for at de eldre har for lite sosiale aktiviteter og tas for lite ut, sier Solheim.

Les også: Hver tredje sykehjemspasient blir feilmedisinert

To av de fire sykehjemmene hadde så dårlige aktivitetstilbud at de bryter loven. Solheim mistenker at mange sykehjem har grunn til å foreta en selvransakelse, skriver avisen.

– Det er riktig at helsepersonellet må gjøre det mest nødvendige først. Men for å bli godt ivaretatt skal man også ha tilbud om sosiale aktiviteter og om å få komme seg ut. Dette skal det ifølge loven være rutiner for. Det er ikke noe en skal kunne prioritere vekk, sier Solheim.

Solvor Rasmussen ved Hå sjukeheim sier det ikke er lett å tilby frisk luft i en hverdag der mye skal gjøres.

Les også: Kommunetopper vet ikke nok om eldretilbudet

– For oss går dagen mer eller mindre til å hjelpe med det mest nødvendigste. Det kan gjerne gå en time til hvert måltid, og vi kan ikke forte oss med måltidene for å få frisk luft. Det er viktigere å få i dem mat enn å få dem ut. I tillegg skal vi ordne med tøy, re opp og det er full fres, sier hun.

Les også: Hagen: - La syke og eldre bo på hotell

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden