Antihelter med norsk hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

På mer enn 100 år hadde den skotske fotballklubben aldri vunnet noe. Det kvalifiserte til en norsk supporterklubb for antiheltene i Stenhousemuir FC. Men så vant de cupfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FALKIRK/OSLO (ABC NYHETER): En liten time øst for den skotske hovedstaden Edinburgh ligger småbyen Falkirk. I en bakgate fra Main Street ligger det en liten norsk overraskelse:

Et skilt med norsk og skotsk flagg.

Dette er hjemmebanen til Stenhousemuir FC, en fotballklubb som i år kjemper om opprykk fra tredje nivå i Skottland. En dedikert norsk supportergjeng har fulgt klubben siden nyttårsaften 1992 og er hovedsponsor for lagets eneste sittetribune.

Se video: Bli med til Skottland og den norske tribunen

Ochilview Park klinger nok ikke som Stamford Bridge og Elland Road eller andre engelske baner. Men den norske supporterklubben forener folk med ulike preferanser sør for grensen mellom Skottland og England.

Dagens to frontfigurer, den norske supporterlederen Georg Mathisen og ærespresidenten i Stenhousemuir FC Terje Eriksen, snakker gjerne om sine engelske lag (henholdsvis Leeds og Chelsea), men de forenes i fascinasjonen for lille Stenhousemuir.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De hadde ikke funnet noe på mer enn hundre år, minnes Eriksen som var en av de første medlemmene i den norske supporterklubben.

Nettopp klubbens lange og lite suksessrike historie var det som førte til at fanklubben ble startet.

En skjebnens ironi

En skjebnens ironi førte likevel til at klubben vant sitt første og hittil siste trofé kort tid etter den norske omfavnelsen. I 1995 slo de Dundee United i den skotske Challenge Cup, en cup for lagene under toppdivisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tribunen satt også en gjeng nordmenn, forbauset over klubbens uventede suksess.

– Men det var jo fantastisk morro, minnes Mathisen som var én av 12 nordmenn til stede.

– Det rant noen tårer på tribunen da vi vant straffesparkkonkurransen.

– Det var noen utrolige scener. Nordmennene løp rundt med det norske flagget, istemmer Martin McNairney, som er formann for Stenhousemuir FC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag sponser den norske fanklubben tribunen «Norway stand», enkeltmedlemmer har også kjøpt egne seter og enkeltspillere får betalt utstyret av norske fans.

Les også: Malt, salt og sjø i Skottland

Og i tillegg eier supporterne om lag fem prosent av aksjene i klubben, noe som gjør at Stenhousemuir for tiden er en av svært få britiske fotballklubber med norske eierinteresser (bergenseren Berge Gerdt Larsens selskap LOG er blant annet involvert i engelske Hartlepool).

– De norske supporterne har betydd mye, fastslår McNairney.

En kjendis er også fan

Han tar gjerne frem pokalen etter cup-triumfen. I klubbens styrerom står det et premieskap som ikke akkurat bugner over.

Bak glassveggene er det for eksempel funnet plass til et bilde av den engelske kjendisen Michael Palin (blant annet kjent fra Monty Python, red.anm.) i klubbdrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Michael er også fan, smiler klubbens formann.

Klubbens eget skjenkested, «Wee Bar», er plassert under tribunen. Her samles en før og etter kamp, og en flaske Linie akevitt vises gjerne frem for langveisfarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kun for direktørene, sier barmannen.

Veggene er dekket av vimpler, mange av dem norske.

Les også: Dette skal du få se gratis

I et hjørne sitter fire engelskmenn fra Sheffield. De sponser en av Stenhousemuirs spillere (Stuart Kean) og har kommet opp til Skottland for å følge lokalderbyet mot Stirling.

– Jeg har fulgt Stenhousemuir siden jeg var 14 år gammel. Da leste jeg i et magasin at de aldri hadde vunnet noe, men likevel hadde om lag 200 tilskuere på hver kamp. Jeg tenkte at det måtte være ordentlige fans, og ville være en av de supporterne, sier Malcolm Gudgeon.

Den skotske økonomiske kreativiteten viser seg ved at sponsoratene er brutt ned til små enheter. Gudgeon og vennene hans har for eksempel sponset matchballen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske tilhengerne organiserer to felles turer i året. Men i tillegg er klubben utgangspunkt for ulike felles aktiviteter for den utvidede kameratgjengen på 80-90 personer.

– Vi har jo blant annet et fantastisk julebord, sier Terje Eriksen (som i Norge gjerne observeres på Skeids kamper).

Aktivt ungdomsarbeid

Nordmennene har også engasjert seg overfor klubbens yngre spillere. To år har de sponset et guttelags deltagelse på Norway Cup i Oslo.

I Skottland har Stenhousemuir klart å opparbeide seg en viss status for sitt arbeide med barn og ungdom.

Under kampen mot Stirling (som Stenhousemuir vinner 4-0) er ikke «Norway stand» fylt til randen, men her sitter smågutte- og lilleputtlag samlet.

– De yngre spiller mot de store lagene, Celtic og Glasgow Rangers og Hearths. De norske supporterne har også vært viktige i dette arbeidet, sier en fornøyd klubbformann som håper på fortsatt norsk støtte.

Det vil de nok få, men det er lite sannsynlig at støtten vil kunne øke i tiden fremover.

– Nei, vi har nok nådd vårt nivå, smiler Georg Mathisen.

Les flere nyheter her