Store flyktningstrømmer fra Syria

Bare det siste døgnet har over 2.000 syriske flyktninger krysset grensa til Tyrkia. Her fra en flyktningleir i Reyhanli i Hatay-provinsen i Tyrkia. Foto: REUTERS / Osman Orsal / NTB scanpix
Bare det siste døgnet har over 2.000 syriske flyktninger krysset grensa til Tyrkia. Her fra en flyktningleir i Reyhanli i Hatay-provinsen i Tyrkia. Foto: REUTERS / Osman Orsal / NTB scanpix

Stadig flere flykter fra Syria, hvor situasjonen ser ut til å ha forverret seg. Samtidig forsøker en norsk generalmajor å få regimet til å godta internasjonale observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bashar al-Assad har sagt ja til spesialutsending Kofi Annans fredsplan for landet, men kampene fortsetter tilsynelatende med uforminsket styrke. Mens Assad sier at syriske styrker har begynt tilbaketrekningen fra byene Deraa, Idlib og Zabadani, melder opposisjonen om en opptrapping av konflikten.

– Til tross for den syriske regjeringens godkjennelse av spesialutsending Kofi Annans plan med forslag til hvordan krisen kan løses, er ikke volden og angrepene i sivile områder blitt stanset. Situasjonen på bakken fortsetter å forverre seg, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon til FNs hovedforsamling torsdag.

Flere flyktninger

Rundt 2.350 syriske flyktninger har i løpet av ett døgn krysset grensa til Tyrkia, opplyste tyrkiske tjenestemenn torsdag.

Flyktningstrømmen er den mest omfattende som er rapportert om i løpet av én dag siden konflikten startet for over ett år siden, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Til sammenligning har det de siste ukene daglig kommet mellom 300 og 400 flyktende syrere til nabolandet.

Antallet syrere på flukt i Tyrkia er nå totalt over 20.000.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har fått grønt lys til å trappe opp sin humanitære innsats i landet, opplyste organisasjonen torsdag. Syriske myndigheter har også gått med på en prosedyre for midlertidig stans i kampene for at ICRC skal kunne evakuere sårede og levere forsyninger.

Mulig observatørstyrke

Den norske generalmajoren Robert Mood ankom torsdag Damaskus med et team på rundt 10 personer. Mood har fått i oppdrag fra FN å undersøke om det kan utplasseres en observatørstyrke i Syria. Den ubevæpnede styrken på 200-250 mann skal i så fall ledes av nordmannen.

Syria har lovet å trekke regjeringsstyrker ut av byer og tettsteder innen 10. april. Som motytelse har syriske myndigheter krevd at opprørerne stanser sine væpnede operasjoner innen 48 timer.

– Vi er ennå ikke overbevist om at syriske myndigheter har noen som helst hensikt om å rette seg etter fristen 10. april, sa talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet onsdag kveld.

FNs sikkerhetsråd oppfordret torsdag Syria til å overholde tidsfristen.

Tror Assad bløffer

Annans fredsplan tar blant annet til orde for tilbaketrekning av syriske styrker fra byer, våpenhvile, politisk dialog og adgang for humanitær hjelp.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sa torsdag at han tror Assad bløffer når han sier han godtar planen.

– Jeg tror Assad lurer oss. Han later som han godtar Annans sekspunktsplan samtidig som han fortsetter å bruke makt, sier Juppé.

Men Annan sier han forventer at både regimet og opprørerne innen torsdag neste uke har inngått fullstendig våpenhvile.

En eventuell observatørstyrke fra FN vil kunne fungere som en uavhengig kontroll av om avtalen blir overholdt.

Krever resolusjon

Men først skal norske Mood altså undersøke forholdene i det voldsherjede landet.

– Det handler om å finne ut hvordan man i praksis kan stanse volden på bakken i Syria. Hvordan man kan få partene til å forplikte seg til å stanse volden, som grunnlag for videre implementering av Kofi Annans sekspunktsplan, sa den erfarne militærtoppen onsdag.

En eventuell utplassering av en internasjonal observatørstyrke i Syria vil kreve en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. FNs medlemsstater blir nå spurt om å bidra til styrken, opplyste Annans talsmann torsdag.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden