Røde Kors advarer om usikker is og skredfare

Påsketurister til fots på Sødorpfjellet i Gudbrandsdalen onsdag, med Rondane i bakgrunnen. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)
Påsketurister til fots på Sødorpfjellet i Gudbrandsdalen onsdag, med Rondane i bakgrunnen. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)

Isen er usikker i Sør-Norge, mens det er stor snøskredfare nord i landet, advarer Røde Kors Hjelpekorps. Korpsene hadde elleve oppdrag skjærtorsdag, og så langt i påsken er tallet kommet opp i 79.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tre av torsdagens oppdrag har vært leteaksjoner. Så langt i påsken har vi vært ute på 16 leteaksjoner. Resten av oppdragene er rene henteoppdrag, forteller Ole Gladsø, leder for Røde Kors Hjelpekorps' informasjonssentral på Gol.

63 pasienter

Hjelpekorpsene behandlet 63 pasienter torsdag. Dermed har 295 pasienter fått hjelp så langt i påsken. Skadetallet holder seg jevnt, til tross for at langt flere folk var på fjellet torsdag enn tidligere i påsken.

– Dette viser to ting. Det er lite snø i de mest folkerike områdene, samtidig som folk er flinke til å tenke sikkerhet når de er ute i naturen, sier Gladsø.

Hjelpekorpsene er bekymret for svært usikker is i store deler av Sør-Norge.

– Det er viktig at man er spesielt observant etter at vi har hatt mildværsperioder, etterfulgt av minusgrader. Da fryser isen, men det må lengre kuldeperioder til for at isen blir trygg å gå på, sier informasjonslederen for hjelpekorpsene.

I Midt-Norge har snøen de siste dagene lagt seg på vannet og skapt utrygge forhold.

– Jeg anbefaler folk å ta den lange ruten rundt vannet. Det tar litt lengre tid, men da er du på den sikre siden, sier Gladsø.

Leteaksjon innstilt

I Nordland ble leteaksjonen etter en 53-åring mann i Beiarn stanset torsdag på grunn av store snømengder og vanskelige forhold. Også ellers i landsdelen byr snøen på utfordringer i påskefjellet.

– Enkelte steder har redningspersonellet problemer med å ta seg fram på snøskuter som følge av snømengdene, og snøskredfaren har økt siden starten av påsken. Vi har fått rapporter om ustabile snøforhold, men ingen er heldigvis tatt av skred. Vi håper dette holder seg ut påsken og ber folk følge med på lokale snøforhold, sier informasjonsleder Gladsø.

Markert fare

I snøskredvarselet som gjelder fram til fredag ettermiddag er det faregrad 3 på en skala fra 1 til 5, såkalt markert snøskredfare, i store deler av Nordvestlandet og Nord-Norge.

Ved faregrad 3 anses snøskredutløsing som mulig og det kan under spesielle forhold forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred. Enkelte veier og noe bebyggelse kan være i fare enkelte steder. For dem som ferdes i terrenget advares det mot å ferdes i brattheng.

Neste snøskredvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat for avslutningen av påsken kommer fredag ettermiddag.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden