Anne Karin Elstad er død

I 2008 delte forfatteren Anne Karin Elstad (t.h.)ut prisen  «Den norske Leseprisen» til kollega Jo Nesbø (t.v.). Året før vant hun selv prisen, som stemmes frem av medlemmene hos Bokklubben Nye Bøker. Foto Knut Falch (Scanpix)
I 2008 delte forfatteren Anne Karin Elstad (t.h.)ut prisen «Den norske Leseprisen» til kollega Jo Nesbø (t.v.). Året før vant hun selv prisen, som stemmes frem av medlemmene hos Bokklubben Nye Bøker. Foto Knut Falch (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1976 kom den første av bøkene om folket på Innhaug. Nå er forfatteren, Anne Karin Elstad, gått bort, 74 år gammel. En stor leserskare vil savne henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elstad ble født i 1938 i Valsøyfjord på Nordmøre. Forlagsdirektør Mads Nygaard i Aschehoug opplyser at hun døde onsdag 4. april.

– Med Anne Karin Elstad har vi mistet en av de virkelig store forfatterne, sier Nygaard til NTB.

Hans far William Nygaard, den forrige sjefen i Aschehoug, forteller til Dagbladet at forfatteren ble funnet død hjemme.

– Hun har trolig dødd av hjerneslag, og døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sier Nygaard til Dagbladet.

Han forteller at Elstad var i gang med en ny bok, uten at han vet hvor langt hun var kommet.

Folkekjær

Anne Karin Elstad debuterte i 1976 med «Folket på Innhaug», den første i en syklus på fire bøker.

Totalt ga hun ut 13 romaner, en reiseskildring og en erindringsroman.

Hun har mottatt en rekke litterære priser, blant annet bokhandlerprisen, og den norske leserprisen har hun fått flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barnetimeonkel Helge Sverre Nesheim er død

Titler som «Senere, Lena», «Maria, Maria» og «– for dagene er onde» husker mange fra 1980-tallet. På 1990-tallet kom serien om Julie.

– Elstad har gjennom sitt mer enn 30 år lange forfatterskap etablert seg som en av landets mest leste og folkekjære forfattere. Hun har en stor leserskare i Norge som vet å sette pris på hennes særegne fortellerevne, sier Mads Nygaard til NTB.

Romanene er oversatt til en rekke språk, og bare i Norge er bøkene solgt i nesten to millioner eksemplarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å være folkekjær blir ofte brukt, men i hennes tilfelle er det ekstremt sant. Hun var alltid blant de mest leste i bokklubbene, sier Nygaard.

Forfatteren ble rammet av slag to ganger, i 1986 og 1992. Etter det siste tilfellet skrev hun ikke noe på åtte år.

Trist Ragde

Forfatterkollega Anne B. Ragde sier budskapet om at Anne Karin Elstad har gått bort, er utrolig trist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun har fulgt meg gjennom hele livet og har hatt stor betydning for meg, både som leser og forfatter. Jeg gledet meg til å lese hver eneste bok hun skrev, og slukte dem, sier Ragde til Adresseavisen.

Elstad var en stor inspirator for Ragde, som særlig trekker fram «Folket på Innhaug» og Lena-bøkene.

– Gjennom historiene om Lena gikk det opp et lys for meg, du kan si at min hverdagsfeminisme våknet med dem. Jeg hadde aldri gått i 8. mars-tog tidligere, likte ikke parolene og kjente meg ikke igjen i dem. Men etter å ha lest Lena-bøkene fikk jeg et nytt syn på livet for kvinner, og da deltok også jeg i tog. Ikke politisk motivert, men for å markere hverdagskvinnelivet, sier Ragde.

Senter

Anne Karin Elstad fikk i 2006 sitt eget senter i hjembygda Otnes i Valsøyfjord på Nordmøre. Den gamle skolen hun en gang gikk på ble viet hennes forfatterskap. Store mengder fotografier, håndskrevne manuskripter, notater, presseoppslag og personlige gjenstander har fått plass i senteret.

– Det er ikke mange som opplever en slik ære i levende live. Dette er på alle måter som å komme hjem. Nå føler jeg meg trygg på at tingene blir tatt vare på, sa Elstad til VG før åpningen.

Les flere nyheter her