Sture Bergwall:

Frifunnet for to drap

Svenske Sture Bergwall (Thomas Quick) ble skjærtorsdag frikjent for drapoene på de to norske jentene Trine Jensen (øvertst t.h.) og Gry Storvik (nederst) som begge ble funnet døde utenfor Oslo på 1980-tallet. Arkivfoto:Jan Düsing (Pressens Bild/Scan-Foto)
Svenske Sture Bergwall (Thomas Quick) ble skjærtorsdag frikjent for drapoene på de to norske jentene Trine Jensen (øvertst t.h.) og Gry Storvik (nederst) som begge ble funnet døde utenfor Oslo på 1980-tallet. Arkivfoto:Jan Düsing (Pressens Bild/Scan-Foto)

I Sverige har retten skjærtorsdag formelt frifunnet Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, for drapene på norske Gry Storvik og Trine Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kom den formelle avgjørelsen fra Svea Hovrett: Dommen mot Sture Bergwall for drapene på de norske jentene Trine Jensen og Gry Storvik kjennes ugyldig.

Dermed en mannen, som under navnet Thomas Quick ble kjent som Nordens verste massemorder på 1990- og 2000-tallet, frikjent for fem av åtte drap.

Les også: Nok en Quick-dom avvist

Med dette er fem av åtte drapsdommer mot Sture Bergwall opphevet. Sammen med forsvarer Thomas Olsson har han sagt at de vil søke om gjenopptakelse av ytterlige to saker: Drapet på ekteparet Stegehuis i Appojaure i 1984, og drapet på Charles Zelmanovits i Piteå i 1976.

«Fem av åtte drapsdommer revet i stykker. Fem av åtte!», var hans egen umiddelbare kommentar på Twitter da dommen ble kjent på morgenen skjærtorsdag.

I den opprinnelige dommen fra år 2000 ble foreldrene til de to norske jentene tilkjent erstatning. I denne saken har det vært et tema om pengene skal betales tilbake. Men også det avviste retten.

17 år gamle Trine Jensen ble funnet drept i turområdet Svartskog utenfor Oslo i oktober 1981, mens 23 år gamle Gry Storvik ble funnet drept i Kolbotn, også utenfor Oslo, 25. juni 1985. Begge drapssakene er foreldet.

Det er nå opp til Falu tingrett å bestemme hva som nå skal skje. Men i de tidligere sakene har man kommet frem til at saken ikke vil holde til en fellende dom og man har da valgt å stanse rettsprosessen.

– Retten bevilger søker en gjenoppreisning og ordner det slik at saken i sin helhet bør tas opp på nytt av Falun tingrett, heter det i en kjennelse fra Svea lagmannsrett som Aftenposten har fått tilgang til.

Les også: Tidligere Quick-saker gjenopptas

Sture Bergwall har i mer enn 20 år vært innesperret på Säter psykiatriske sykehus, underlagt tvungen behandling. For et par år siden trakk han tilbake alle sine tilståelser og sa disse hadde fremkommet i pillerus og på bakgrunn av institusjonens særegne behandlingsmetoder.

Det var i et intervju med den svenske journalisten Hannes Råstam saken fikk sin nye vending. En bok om prosessen er ventet neste måned, skrevet av Råstam som selv døde av kreft tidligere i år.

Bergwalls advokater jobber for tiden med å få ugyldiggjort de to gjenstående dommene som berører drap på ytterligere tre personer.

Les også: Therese-saken blir ikke gjenopptatt

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden