– Breivik innrømmer løgn i brev til pressen

Terrortiltalte Anders Behring Breivik innrømmer i et åpent brev at den hemmelige tempelridderordenen han har hevdet å være en del av, aldri har eksistert. ABC Nyheter er en av tre redaksjoner som har mottatt brevet. Faksimile: ABC Nyheter.
Terrortiltalte Anders Behring Breivik innrømmer i et åpent brev at den hemmelige tempelridderordenen han har hevdet å være en del av, aldri har eksistert. ABC Nyheter er en av tre redaksjoner som har mottatt brevet. Faksimile: ABC Nyheter.

I et åpent brev til utvalgte norske medier skriver terrortiltalte Anders Behring Breivik at han bør dømmes for terrorhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det 38 sider lange brevet skriver han at han vil angripe 200 punkter i den første rettspsykiatriske erklæringen når rettssaken starter, skriver VG.

De to rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim erklærte før jul at Breivik lider av paranoid schizofreni og at han dermed er strafferettslig utilregnelig.

Onsdag kveld meldte Dagbladet at avisen også har fått brevet, i likhet med ABC Nyheter.

Innrømmer løgn

I det såkalte åpne brevet innrømmer terrortiltalte Anders Behring Breivik at den hemmelige tempelridderordenen han har hevdet å være en del av, aldri har eksistert.

Les også: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten

Dagbladet skriver at den terrortiltalte innrømmer å ha løyet om ordenen «Knights Templar».

«Beskrivelsen min av Knights Templar med medaljesystemet, uniformsystemet, ordineringsritualet, prinsipp- og kodeks-systemet, tittelsystemet, organisasjonssystemet er ikke noe mer enn et forslag for et fremtidig organisatorisk system. Det er således IKKE et eksisterende system», skriver Breivik.

Breiviks forsvarere ba ham la være å sende brevet.

– Vi har frarådet ham sterkt å sende det ut og har brukt mye tid på å forklare hvorfor. Vårt hovedmål er klart: Å kjempe for å få ham erklært tilregnelig. Da ønsker vi å få disse spørsmålene ordentlig belyst i retten, sier medforsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

«Ultimate ydmykelsen»

Det var under det siste fengslingsmøtet i begynnelsen av februar at Breivik varslet at han holdt på å skrive en kronikk om sakkyndigrapporten.

Brevik skriver følgende om å bli erklært utilregnelig: «Jeg skal ærlig innrømme at dette er det verste som kunne rammet meg da det er den ultimate ydmykelsen.»

Feilene Breivik hevder han har funnet, dreier seg om alt fra mindre språklige rettelser til avsnitt han mener rettspsykiaterne har diktet opp for å få ham til å fremstå som en syk person.

Selv mener Breivik at han var tilregnelig under terrorhandlingene, en oppfatning som deles av flere bistandsadvokater, psykiatere og samfunnsdebattanter.

«Det å sende en politisk aktivist på sinnssykehus er mer sadistisk og ondskapsfullt enn å drepe ham! Det er en skjebne verre enn døden», heter det videre.

– En person som er paranoid schizofren og som har en alvorlig sinnslidelse som burde vært behandlet, hadde ikke kunnet skrive dette. Her er det for mye struktur og klare formuleringer og argumenter, sier rettspsykiater Henning Værøy til VG.

Ytringsfrihet

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, synes det er viktig at Breivik får lov til å uttrykke seg offentlig.

– Breivik har sin ytringsfrihet, og må ha lov til å ytre seg både om saken og annet. Jeg synes det er viktig at han får ta til motmæle, sier Øy til NTB.

Den nye rettspsykiatriske rapporten til Terje Tørrisen og Agnar Aspaas offentliggjøres tirsdag etter påske.

Les også: Krekar og «Fjordman» på Breiviks vitneliste

Den vil være svært avgjørende for Breivik ettersom dommerne vanskelig kan se bort fra de sakkyndiges konklusjoner dersom alle fire mener han er utilregnelig og dermed ikke kan straffes, men isteden må dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Breivik har tidligere sagt at han ønsker å gjøre et eksklusivt intervju med et utenlandsk medium før rettssaken.

NRK erfarer onsdag at den amerikanske fjernsynskanalen CNN er i forhandlinger om et slikt intervju, noe verken CNN eller Breiviks forsvarere kan bekrefte.

Rettssaken mot Breivik starter mandag 16. april i Oslo tingrett og vil pågå i ti uker. Dom er ventet senest 20. juli.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden