Mystisk fransk dødsfall i New York

Folk fra New Yorks rettsmedisinske myndigheter kjører båren med Richard Descoings bort fra hotellet nær Times Square der den framtredende franske akademikeren ble funnet død. Onsdag kunne politiet ikke gi noe svar på hvordan eller hvorfor den 53 år gamle franskmannen døde. Men en talsmann gikk langt i å utelukke at Descoings var blitt utsatt for en forbrytelse. Foto: Chip East / Reuters / NTB scanpix

Hvordan og hvorfor døde Richard Descoings? Amerikansk politi vet ikke hva de skal tro i saken der den ledende franske akademikeren ble funnet død på et hotellrom i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Descoings, direktør for det prestisjetunge instituttet Sciences Po i Paris og rådgiver for president Nicolas Sarkozy, hadde blødd fra munnen da han ble funnet tirsdag ettermiddag lokal tid.

Hotellrommet var et eneste kaos, og etterforskere betegnet først dødsfallet som «mistenkelig». Men onsdag gikk politiets talsmann Paul Browne langt i å tone ned dramatikken.

Browne sa til nyhetsbyrået Reuters at det ikke var noe som tydet på at det hadde foregått en kamp på rommet og at det trolig ikke har skjedd noe kriminelt.

– Vi avventer nå rettsmedisinerens rapport og analyser av om den døde hadde giftstoffer i kroppen, tilføyde han.

Naken og livløs

Politiet vil ikke utelukke at en annen person var i rommet da Descoings døde. Men samtidig blir det sagt at rotet på hotellrommet kan ha vært forårsaket av redningsfolk som gjorde fortvilte forsøk på å gjenopplive den 53 år gamle franskmannen, som ble funnet naken og livløs i sengen.

Det blir heller ikke utelukket at Descoings kan ha begått selvmord. Noen av hans eiendeler var blitt kastet ut av et vindu, men han var neppe blitt utsatt for et ran, og det er ikke funnet noe svar på hvorfor han ikke møtte opp til et avtalt møte med kolleger.

For 11 måneder siden ble en annen kjent franskmann, det internasjonale pengefondet IMFs daværende leder Dominique Strauss-Kahn, arrestert i New York. Han ble anklaget for å ha forsøkt å voldta en stuepike på et hotell på Manhattan, men saken ble senere henlagt.

Sciences Po

Dominique Strauss-Kahn var utdannet ved Sciences Po, det prestisjetunge instituttet for politiske studier, der Richard Descoings også fikk sin utdannelse og var ansatt som direktør da han døde.

Sarkozy, som hadde gitt Descoings i oppdrag å skrive en rapport om franske høyskoler, uttrykte onsdag sin medfølelse med Descoings' familie og venner.

– Han bidro mer enn noen av sine samtidige til å styrke fransk høyere utdannings prestisje, sa presidenten.

Utenriksminister Alain Juppé roste også Descoings som en fremragende statsviter. Som direktør ved Sciences Po sto han bak fornyelsen av en av Frankrikes viktigste akademiske institusjoner, framholdt Juppé.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden