Bhattis forsvarer: – Politiet har sett seg blinde

Politiet har sett seg blinde på hvem de har med å gjøre når de ber om varetekt for Arfan Bhatti i en familievoldssak, mener forsvareren hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under onsdagens fengslingsmøte i Oslo tingrett ble 34-årige Bhatti løslatt mot meldeplikt og besøksforbud i eget hjem. Bhatti er siktet blant annet for vold mot kona og sønnen.

– Jeg er ikke overrasket over at politiet ber om varetektsfengsling med en gang de har noe på denne klienten. Jeg reiser problemstillingen med at man har sett seg blinde hvem man har med å gjøre, sier advokat Arild Holden, som representerte Bhatti under onsdagens fengslingsmøte.

Les også: – Bhatti kan gjerne finne seg et annet land

Politiet ba om to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud under onsdagens fengslingsmøte, som ble holdt bak lukkede dører.

Tingrettens avgjørelse ble anket på stedet av politiet, som ba om oppsettende virkning. Dette ble ikke tatt til følge av konstituert tingrettsdommer Ingeborg Kristin Sunde.

I påskeuka

Advokat Arild Holden la vekt på at klienten med oppsettende virkning ville bli sittende i varetekt nesten en uke til over påske i påvente av behandlingen i Borgarting lagmannsrett.

– Begjæringen om varetekt var ikke spesielt godt formulert, og det fanget heldigvis dommeren opp, sier advokat Holden til NTB.

Aktor under fengslingsmøtet, politiadvokat Erling Melvær, avviser antydningene om at politiet er ute etter å ta Bhatti spesielt.

– Dette er en helt vanlig straffesak, fastholder politiadvokaten.

I tillegg til besøksforbudet og meldeplikten hos politiet – som trolig blir daglig – får ikke Bhatti ta kontakt med kona eller noen av de tre barna noe sted i løpet av tiden fram til 18. april.

Innen det håper politiet blant annet å få gjort dommeravhør av barna hans. Dette er forklaringer som tas opp på video og som kan legges fram i retten.

Vold og trusler

Politiet mener Bhatti har brukt vold mot kona og sønnen. Han er også siktet for vold og trusler mot polititjenestemenn i forbindelse med pågripelsen natt til tirsdag. Dessuten omfatter siktelsen trusler mot politiet og våpenbesittelse.

Les også: Sp-politiker skrev om å skyte Bhatti på Facebook

Men retten mente det ikke var sannsynlig at det Bhatti sa under pågripelsen, kunne oppfattes som trusler, eller at han besitter våpen som er her i landet.

Bhatti nekter straffskyld og sier han ikke kjenner seg igjen i siktelsen, opplyser advokat Holden.

I avhør skal Bhatti ha innrømmet at han bruker ris og klaps mot barna, men forsvareren ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Tidligere dømt

Bhatti er tidligere dømt flere ganger for blant annet trusler, utpressing og vold. 34-åringen har tidligere livnært seg som pengeinnkrever.

I 2006 ble han som den første i Norge tiltalt for å ha brutt de nye terrorbestemmelsene i straffeloven i forbindelse med skytingen mot synagogen i Oslo.

I 2008 ble han frikjent for terrortiltalen, men funnet skyldig i psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen, samt fire drapsforsøk i forbindelse med at skudd ble løsnet mot et hus i Bærum.

Høyesterett opphevet senere dommen på grunn av en saksbehandlingsfeil, og i 2010 ble Bhatti frikjent for drapsforsøk av lagmannsretten.

De siste årene har Bhatti markert seg som en mer ekstrem og radikal muslim. I januar holdt han appell under en demonstrasjon foran Stortinget der han fastslo at «Norge er i krig med muslimer».

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden