13 islamister terrorsiktet i Frankrike

RAID: Fransk elitepoliti slo ved morgengry onsdag, her fra Roubaix nord i Frankrike. Foto: AFP
RAID: Fransk elitepoliti slo ved morgengry onsdag, her fra Roubaix nord i Frankrike. Foto: AFP

Franske myndigheter sikter 13 ytterliggående islamister for å ha planlagt terrorhandlinger og har samtidig pågrepet nye antatte ekstremister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 13 ble onsdag formiddag også siktet for ulovlig besittelse av våpen. De siktede er blant de i alt 19 personene som ble pågrepet av fransk politi fredag.

Noen av dem skal være medlemmer av ekstremistgruppen Forsane Alizza, som ble forbudt tidligere i år.

Nye pågripelser

Også onsdag pågrep fransk politi en rekke antatt radikale islamister i flere byer. Minst ti personer ble arrestert i politiaksjonene i de sørfranske byene Marseille, Pau og Valence, samt i Roubaix nord i Frankrike, opplyser en politikilde.

Les også: Under ti demonstrerte mot radikal islam

Franske myndigheter har sagt at de vil slå ned på islamistisk ekstremisme i kjølvannet av skyteepisodene i Toulouse i mars, hvor sju personer ble skutt og drept av den al-Qaida-inspirerte fransk-algerieren Mohammed Merah.

Ingen sammenheng

Men verken de 13 som ble siktet, eller de som ble pågrepet onsdag, har noen forbindelser til Merah, opplyser politiet.

– De arresterte har en profil som ligner Mohamed Merahs. Det er snakk om isolerte individer som har radikalisert seg selv, sier en politikilde.

Disse personene skal enten ha planlagt reiser til, eller har allerede vært i, Afghanistan og Pakistan for å få opplæring i hellig krig. Ifølge en politikilde ble de pågrepne funnet og identifisert på ytterliggående nettsider.

Valgkamp

Det franske innenriksdepartementet kunngjorde samtidig onsdag at fem militante islamister og muslimske imamer er blitt utvist fra landet.

Les også: – Militant islamisme fortsatt en trussel

President Nicolas Sarkozy har gjort kampen mot ekstremisme til en sentral del av sin valgkamp.

Sarkozy haler innpå sosialistenes François Hollande og leder på mange meningsmålinger om første valgomgang. Men Hollande har fortsatt et klart forsprang på målingene for andre og avgjørende runde 6. mai.

– Gjort mer

Sarkozy kaller Hollande ubrukelig og mener han er for myk i sikkerhetspolitikken. Hollande avviste onsdag å spekulere på om pågripelsene av islamister i kjølvannet av Toulouse-aksjonen er politisk motivert, men kommenterte de nye pågripelsene slik overfor RTL radio:

– Dersom det er mistanker og en risiko, må det handles. Men hvorfor skjer dette etter en terrorhandling? Jeg setter ikke spørsmålstegn ved det som skjer, men vi kunne ha gjort mer tidligere.

– Inviterte pressen

Sentrumskandidaten François Bayrou beskylder imidlertid Sarkozys regjering for å benytte seg av situasjonen politisk.

– Det er greit at staten tar ansvar for å kontrollere og forby mistenkelige grupper, sier han til TV-kanalen i-Tele.

– Men jeg synes det er overraskende at det skjer rett foran journalister som er blitt bedt om å komme dit, fortsetter han.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden