Tusenvis drevet på flukt på grunn av uroen i Mali

Tilhengere av militærjuntaen i Mali deltar i en demonstrasjon mot den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS i Bamako i slutten av mars. Organisasjonen besluttet mandag å stanse all handel med Mali. UNHCR er bekymret for situasjonen i landet. FOTO: REUTERS / Luc Gnago / NTB scanpix
Tilhengere av militærjuntaen i Mali deltar i en demonstrasjon mot den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS i Bamako i slutten av mars. Organisasjonen besluttet mandag å stanse all handel med Mali. UNHCR er bekymret for situasjonen i landet. FOTO: REUTERS / Luc Gnago / NTB scanpix

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR er svært bekymret over situasjonen i Mali. Tusenvis av mennesker er på flukt fra sine hjem etter militærkuppet i det vestafrikanske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerheten og den politiske situasjonen i landet forverrer seg stadig, heter det i en pressemelding fra UNHCR. Den siste uken har i gjennomsnitt 400 mennesker hver dag krysset grensene mellom Mali og nabolandene Mauritania og Burkina Faso.

– De fleste av disse tilhører den etniske gruppen tuaregene, men det er også peuler, bambaraer og arabere blant dem, skriver UNHCR videre.

Mange skal ha blitt frarøvet penger og personlige eiendeler mens de var på flukt.

– Vi trapper opp vår støtte til flyktninger fra Mali i hele Sahel-regionen. Disse menneskene lider under akutt mangel på drikkevann og mat, fastslår FNs høykommissær for flyktninger.

Dyp krise

Mali, som lenge var blant de mest stabile demokratiene i regionen, er blitt kastet inn i en dyp krise som følge av kuppet 22. mars. Den ustabile situasjonen etter kuppet åpnet for at tuaregopprørere kunne ta kontroll over nordlige deler av landet.

Det gjøres nå forsøk på å løse krisen fra flere hold. Den afrikanske union (AU) besluttet tirsdag å umiddelbart innføre sanksjoner mot militærjuntaen i Mali i form av reiseforbud og fryste midler i utenlandske banker. Det ble også innført sanksjoner mot ledere av væpnede grupper nord i Mali.

Les også: Plyndring i Mali etter kupp

Fra før har den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS vedtatt omfattende sanksjoner mot militærjuntaen og stanset all handel med det kupprammede landet.

Fransk press

Samtidig forsøker Frankrike å få FNs sikkerhetsråd til å komme med en uttalelse som støtter ECOWAS' forsøk på å finne en løsning på krisen i Mali.

Franskmennene ber om at Sikkerhetsrådet erklærer sin støtte til Malis enhet og territoriale integritet, og at rådet ber om en umiddelbar slutt på opprøret. Frankrike ønsker også at Sikkerhetsrådet tar til orde for gjenopprettelse av konstitusjonell orden samt fordømmer angrep begått av al-Qaidas nordafrikanske fløy AQIM.

Utenriksminister Alain Juppé har utelukket at Frankrike vil gripe inn militært i konflikten, slik det gjorde i Elfenbenskysten i fjor.

Militære diskusjoner

Vestafrikanske militærledere fra ECOWAS skal torsdag møtes i Elfenbenskysten for å diskutere situasjonen, melder nyhetsbyrået AFP. Der skal de blant annet diskutere opprettelsen av en styrke som skal kunne settes inn i Mali om nødvendig.

Også militærjuntaen i Mali driver møtevirksomhet i utlandet. Juntaen, som er under sterkt press både utenfra og på hjemmebane, har sendt en delegasjon til Nigeria.

– Vi kom hit for å fortelle nigerianske myndigheter hvordan situasjonen er i Mali, sier oberst Blonkoro Samake før et møte med Nigerias utenriksminister Olugbenga Ashiru.

En kilde i det nigerianske utenriksdepartementet sier det kan bli aktuelt å forsøke å overtale militærjuntaen til å gi ifra seg makten i bytte mot amnesti i en eller annen form.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden