Total sender eksperter til Nordsjø-plattform

Eksperter fra Total skal sendes til Elgin-plattformen i Nordsjøen for å finne ut hvordan gasslekkasjen kan stanses. FOTO: REUTERS / Joerg Modrow / NTB scanpix
Eksperter fra Total skal sendes til Elgin-plattformen i Nordsjøen for å finne ut hvordan gasslekkasjen kan stanses. FOTO: REUTERS / Joerg Modrow / NTB scanpix

Energigiganten Total vil i løpet av de neste dagene sende et helikopter med eksperter til Elgin-plattformen. De skal vurdere hvordan gasslekkasjen der kan stoppes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det franske selskapet evakuerte plattformen utenfor den skotske kysten 25. mars på grunn av en gasslekkasje. Ifølge Total koster lekkasjen selskapet mer enn 14 millioner kroner dagen. Det anslås at 200.000 kubikkmeter naturgass spys ut av brønnen daglig.


Total har sagt at det vurderer å bore to avlastningsbrønner i et forsøk på å få stanset lekkasjen. Andre tiltak, som å tette hullene med tykk leire, vurderes også.

Operatøren opplyste tirsdag at et helikopter med et ekspertteam på åtte personer vil fly til gassplattformen sent onsdag eller tidlig torsdag, avhengig av værforholdene.

Dårlig vær

Lekkasjen oppsto 25. mars og førte til evakuering av de 228 arbeiderne om bord på plattformen i britisk sektor av Nordsjøen, 240 kilometer utenfor den skotske byen Aberdeen.

Svært dårlig vær har rammet helikoptertrafikken til plattformer i området de siste dagene, og hjelpetiltakene etter lekkasjen er dermed også blitt forsinket.

– Ingeniørteamets oppdrag vil være å undersøke forholdene, sier Totals kommunikasjonssjef i Storbritannia, Andrew Hogg.

Avlastningsbrønner

Blant annet skal teamet finne ut hvorvidt en såkalt brønnstabilisering er mulig å gjennomføre, opplyser han. Det innebærer å pumpe leire inn i hullene.

Et annet og langt dyrere alternativ som samtidig vurderes, er å grave to avlastningsbrønner til gasskilden, som ligger på 4.000 meters dybde, langt under havbunnen.

Ifølge eksperter kan det ta opp til seks måneder å gjennomføre, og prislappen kan ende på flere milliarder dollar.

To boreplattformer er allerede flyttet inn i området. Disse skal bore avlastningsbrønnene hvis det blir aktuelt.

Flammen slukket

En flamme som truet med å utløse en brannkatastrofe på plattformen, slukket av seg selv lørdag. Det var stor frykt for at flammen skulle antenne gassen som lekker ut fra Elgin-plattformen og dermed forårsake en kjempeeksplosjon.

Siden flammen slukket, har Total konsentrert seg om å forberede tiltak for å stanse gasslekkasjen. En høyeksplosiv gassky omkranser plattformen som følge av lekkasjen, som oppsto etter at presset økte i en brønn som tidligere hadde blitt lukket. Både Total og britiske myndigheter har kalt de miljømessige følgene av lekkasjen minimale. Aktivister i Greenpeace, som har seilt inn i området, melder imidlertid om «oljeaktig skinn» på havoverflaten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden