Fjordman mener Breivik er mentalt forstyrret

Anders Behring Breivik kalles mentalt forstyrret av den islamkritiske bloggeren Peder Nøstvold Jensen. Foto: NTB scanpix
Anders Behring Breivik kalles mentalt forstyrret av den islamkritiske bloggeren Peder Nøstvold Jensen. Foto: NTB scanpix

Den islamkritiske bloggeren Peder Nøstvold Jensen, som tidligere gikk under kallenavnet Fjordman, sier han vil stille som vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Han kaller massedrapsmannen mentalt forstyrret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter lengre tids tautrekking med sin klient leverte mandag Breiviks forsvarere sin vitneliste, i likhet med bistandsadvokatene.

Det er allerede kjent at forsvaret vil stevne de ekstreme muslimene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad, samt Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman. Jensen sier til Dagsavisen at han vil stille som vitne dersom han blir stevnet.

Forstyrret

Breivik referer til Fjordman hele 111 ganger i teksten han publiserte på internett samme dag som han gjennomførte terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

Allerede kort tid etter 22. juli i fjor valgte ålesunderen å stå fram i mediene. Til VG kalte han det «forferdelig ubehagelig» at Breivik har framhevet ham som det store idolet.

Les også: Fjordman overbevist om borgerkrig i Europa

– Anders Behring Breivik er en mentalt forstyrret person. Det bærer hans såkalte manifest også i høy grad preg av. Store deler av Europas og den vestlige verdens befolkning ser derimot med stigende uro på islams frammarsj og skadevirkningene av dagens innvandringspolitikk. Dette er sunn fornuft og har ingenting med Breivik å gjøre, hevder Jensen overfor avisa.

Krekar vil bekrefte

Mulla Krekars advokat Arvid Sjødin sier til Dagsavisen at Krekar kommer til å stille som vitne under forsvarets bevisførsel i perioden 7. til 15. juni, helt mot slutten av den ti uker lange rettssaken.

Les også: Fjordman fordømmer terrorangrepene

– Jeg oppfatter det sånn at Breivik skal vise at han har rett, at det er en krig mellom Vesten og muslimer. Jeg formoder at Krekar vil bekrefte at det pågår en slik krig, sier Sjødin.

Bhattis advokat John Christian Elden sier hans klient neppe vil vitne til Breiviks fordel, men sier at Bhatti vil følge sin borgerplikt som god norsk statsborger og stille i retten.

Fagpersoner

Forsvarernes vitneliste er nå oppe i rundt 40 navn etter at Breivik insisterte på å få inn noen flere vitner under møtet i Ila fengsel mandag. Ytterligere navn fra listen vil ikke forsvarerteamet gå ut med før etter påske.

Les også: Fjordman står fram

– Hovedtyngden av vitnene er fagpersoner som kan si noe om Breiviks tilregnelighet, først og fremst personer med medisinsk bakgrunn. Men det er også fagkyndige vitner som kan mye om ulike typer miljøer, fagpersonell som kan mye om høyresiden, muslimsk tankegang og som kan belyse spørsmål som er viktige i saken, sa Lippestad mandag.

Bistandsadvokatene ønsker å føre ni vitner, noe som trolig fører det totale antallet vitner i saken opp i nærmere 150 personer.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden