Ising kan ha forårsaket russisk flystyrt

Ising på flykroppen kan ha vært årsaken til at et russisk passasjerfly styrtet like etter avgang fra byen Tjumen. Minst 31 mennesker mistet livet i tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om flyulykker i Russland
* April 2012: Minst 31 mennesker mistet livet og tolv overlevde da et passasjerfly styrtet ved byen Tjumen i Sibir.


* September 2011: Et fly som fraktet det russiske ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl, styrtet like etter avgang fra Jaroslavl. I alt 45 mennesker omkom.

* August 2011: Alle de elleve om bord mistet livet da et transportfly styrtet etter at én av flyets motorer begynte å brenne.

* Juni 2011: 47 mennesker mistet livet da et passasjerfly på vei fra Moskva til Petrozavodsk vest i Russland styrtet like før landing.

* Desember 2010: Tolv personer mistet livet da et militærfly styrtet sentralt i Russland på grunn av en teknisk feil.

* Desember 2010: To mennesker mistet livet og 87 ble skadd da et Tupolev Tu-154 passasjerfly måtte nødlande etter at tre av motorene sviktet like etter avgang.

* August 2010: Elleve personer omkom da et Antonov An-24-fly styrtet i tykk tåke i Sibir.

* April 2010: Polens president Lech Kaczynski (60) var blant de 96 menneskene som mistet livet da Tupolev Tu-154-flyet de var om bord i, styrtet under innflygingen til byen Smolensk vest i Russland.

Kilder: Nyhetsbyrået DPA og NTB

– Flyet styrtet trolig fordi det ble overiset, sier en anonym tjenestemann som deltar i etterforskningen av ulykken, ifølge nyhetsbyrået Interfax.


Tolv mennesker overlevde ulykken, men tilstanden for dem er kritisk, opplyser katastrofedepartementet i Tjumen.

Det var 39 passasjerer og et mannskap på fire om bord da det tomotors propellflyet til det private selskapet Utair styrtet i Sibir mandag. Alle de fire besetningsmedlemmene mistet livet i ulykken, melder nyhetsbyrået RIA Novosti.

Gransking

Transportdepartementet startet umiddelbart en gransking av tragedien. Ferdskriver og taleregistrator er allerede funnet, ifølge russiske medier.

– Etterforskerne arbeider nå med de overlevende som helsemessig er i stand til å forklare seg, skriver den russiske nettavisen Gazeta.ru.

Les også: Vordende brudgom døde i flystyrt

Etterforskerne mente tidligere mandag at feil fra flygerne eller flygelederne eller en teknisk svikt i flyet kan ha forårsaket ulykken. De utelukket et terrorangrep.

Delt i tre

Det italienskbygde ATR-72-flyet hadde nettopp tatt av fra flyplassen i byen Tjumen med kurs for oljebyen Surgut, som også ligger i Sibir, da det styrtet 30-35 kilometer fra byen. Tjumen ligger 210 mil øst for Moskva.

Flyet forsøkte å foreta en nødlanding da det styret. Det ble delt i tre biter og begynte å brenne etter krasjlandingen, ifølge lokalmyndighetene i Tjumen.

– Noen minutter etter avgang forsvant flyet fra radaren, og besetningen opprettet ikke kontakt med flygelederen, opplyser granskningskommisjonen.

Byttes ut

Russlands påtroppende president Vladimir Putin har sagt at de eldste flyene i Russland skal tas ut av drift innen utgangen av dette året.

Myndighetene har allerede satt søkelyset på det som er beskrevet som dårlig utdanning av russiske flygere og slappe sikkerhetsrutiner i flytrafikken. De ønsker derfor også å begrense antallet flyselskaper sterkt.

Flere ulykker

I september 2011 mistet 44 mennesker livet da et passasjerfly fra RusAir styrtet ved en motorvei nord i Russland.

I april 2010 mistet 96 mennesker livet, blant dem den polske presidenten Lech Kaczynski, da et Tupolev-fly styrtet nær Smolensk vest i Russland. Mandagens ulykke fikk også politiske konsekvenser da avtroppende president Dmitrij Medvedev avlyste et planlagt møte med lederne for protestbevegelsen i Russland.

Se også: Mer enn 100 omkom i flystyrt

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden