Anerkjenner SNC som hovedrepresentant utad

SNC og leder Burhan Ghalioun får støtte fra «vennemøtet for Syria» i Istanbul. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB /Scanpix
SNC og leder Burhan Ghalioun får støtte fra «vennemøtet for Syria» i Istanbul. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB /Scanpix

Støttegruppa «Syrias venner» er blitt enige om at opposisjonens paraplyorganisasjon Syrias nasjonalråd (SNC) skal være et kontaktpunkt for syrerne utad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kofi Annans fredsplan for Syria

* Syrias regime har godkjent en sekspunktsplan som FNs spesialutsending Kofi Annan har foreslått, men kampene og volden i Syria har fortsatt.

* Planen innebærer at partene forplikter seg til dialog med henblikk på overgang til et demokratisk styre i landet.

* Planen krever umiddelbar slutt på voldsbruken og etablering av en våpenhvile overvåket av FN. Regjeringsstyrkenes våpen og tyngre våpen skal trekkes tilbake fra befolkningssentra.

* Internasjonale hjelpeorganisasjoners rett til å frakte nødhjelp inn til berørte byer skal sikres ved at det garanteres to timers våpenhvile hver dag.

(Kilde: FNs sikkerhetsråd) (©NTB)

Det viser sluttkommunikeet som ble lagt fram etter den andre «Syrias venner»-konferansen, som ble avholdt i Istanbul søndag. Representanter for 75 nasjoner møttes for å samordne forsøkene på å få regimet i Damaskus til å avstå fra vold. Møtet er det største som hittil er arrangert i løpet av det året konflikten i Syria har vart, ifølge BBC.

Les også: Tyrkia vil være venner med alle i Syria-konflikten

Blant deltakerne er USAs utenriksminister Hillary Clinton og en rekke vestlige og arabiske toppdiplomater.

Les også: «Syrias venner» vil trappe opp presset

Viktigste samtalepartner

– SNC skal heretter være støttelandenes viktigste samtalepartner. Vi ber hele opposisjonen om å forenes under SNCs lederskap, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppé.

SNCs leder Burhan Ghalioun forsøkte i utgangspunktet å få konferansen til å anerkjenne SNC som «den eneste legitime representanten for det syriske folk».

Men ifølge Juppé har deltakerne på konferansen kun blitt enige om å anerkjenne organisasjonen som «hovedkontaktpunkt».

Støttes av Norge

Fra Norge deltar UDs statssekretær Torgeir Larsen (Ap) som leder for den norske delegasjonen. Han sier at Norge støtter at den syriske opposisjonen har samlet seg under SNC.

– Assad mistet sin legitimitet gjennom massiv bruk av vold mot egen befolkning. Vi forholder oss til opposisjonen og støtter deres forsøk på å samle seg, sier Larsen på telefon til NTB.

Han påpeker at Norge folkerettslig anerkjenner stater, og at Bashar al-Assad fortsatt regnes som leder av landet, men at Utenriksdepartementet forholder seg til SNC som representanten for opposisjonelle syrere.

Kina og Russland er med

– Dette er andre gangen gruppen møtes. Den største forskjellen mellom dette møtet og det forrige er at både verdenssamfunnet og den syriske opposisjonen står mer samlet. Det kommer til uttrykk gjennom at også Kina og Russland støtter Kofi Annans fredsplan, påpeker Larsen.

De to landene ville ikke stå bak det forrige forslaget til Den arabiske liga.

Stort alvor

Statssekretæren forteller at møtet er preget av et stort alvor.

– Drapene fortsetter hver eneste dag. Vi ser at dette vil ta tid, og da er faren stor for at mange flere blir drept, sier han.

Les også: - Barn angripes systematisk

«Syrias venner» oppfordrer også Syria-utsending Kofi Annan til å sette en tidsplan for de neste stegene som skal tas for å få president Bashar al-Assad til å få en slutt på konflikten i landet, inkludert å igjen ta konflikten opp i FNs sikkerhetsråd dersom drapene fortsetter.

Videre oppfordrer støttegruppen syriske regjeringsstyrker til å ikke følge ordre om å gjennomføre aksjoner som retter seg mot sivile.

Støtter Annans fredsplan

Det var Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt som holdt innlegg på møtet på vegne av de nordiske landene.

– Bildt fortalte at vi gir vår støtte til Kofi Annans fredsplan, og at vi støtter opposisjonen og deres samling, sier Larsen.

Les også: Syrias regime: - Striden er over

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden