Beskyldninger om valgfusk

SPENT: Tilhengere av Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) er ikke i tvil om at deres leder og heltinne Aung San Suu Kyi vil bli innvalgt i Myanmars nasjonalforsamling. (Foto: NTB scanpix)
SPENT: Tilhengere av Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) er ikke i tvil om at deres leder og heltinne Aung San Suu Kyi vil bli innvalgt i Myanmars nasjonalforsamling. (Foto: NTB scanpix)

Millioner av mennesker gikk søndag til valglokalene i Myanmar, men allerede før dørene stengte kom beskyldningene om valgfusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for partiet til Aung San Suu Kyi, Nyan Win, sier han har mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

– Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sa Win søndag.

De fleste regner likevel med at Suu Kyi er sikret en plass i nasjonalforsamlingen. En foreløpig opptelling av stemmene i hennes valgkrets Kawhmu søndag viste et solid forsprang på rivalen.

Regionalsjef for den danske Folkekirkens nødhjelpsprogram i Myanmar, Jonas Nøddekær, sier at valget har gått rolig for seg.

– Stemningen er ganske avslappet. Den beste beskrivelsen av den er nok avventende, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Slåss om 44 seter

Bare 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er rett nok på valg suppleringsvalget, men Det nasjonale demokratiforbundet (NLD) kjemper om 44 av dem.

NLD vant en brakseier under valget i 1990, men landets militære annullerte den gang resultatet og regjerte videre med hard hånd, som de hadde gjort siden militærkuppet i 1962.

Aung San Suu Kyi satt i husarrest og stilte ikke som kandidat i 1990. Da militærjuntaen holdt nytt valg i 2010, ble det boikottet av NLD og Su Kyi.

Militær dominans

Valget i 2010 ble vunnet av USDP, et parti som er dannet av tidligere militære og som sikret seg nærmere 80 prosent av stemmene.

Myanmars grunnlov slår fortsatt fast at hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen skal være forbeholdt militært personell, direkte utpekt av forsvarssjefen.

De militæres parti USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av de resterende plassene, og opposisjonen vil derfor uansett få lite de skulle ha sagt.

Reformer

Søndagens valg markerer likevel et håp om en lysere framtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

Suu Kyi ble invitert inn i varmen, 600 politiske fanger er siden sluppet fri og regimet har inngått våpenhvile med opprørsgrupper og slakket på kontrollen med mediene i landet.

Observatører og journalister er på plass for å følge suppleringsvalget, og omverdenen vurderer å oppheve sine sanksjoner om det går bra.

Langt fram

Aung San Suu Kyi legger ikke skjul på at det er langt fram, og hun vil neppe nå sitt mål om å reformere grunnloven og riste makten fra de militære og deres støttespillere med det første.

Hun understreker også at valget verken kan sees på som fritt eller demokratisk, men mener likevel at det var riktig av NLD å stille.

Rundt 6,8 millioner velgere av en befolkning på over 60 millioner kan avgi stemme i suppleringsvalget, men i Kachin-staten er det avlyst.

Human Rights Watch anklager i en fersk rapport regjeringsstyrker og opprørere for grove overgrep mot sivilbefolkningen i Kachin, der 75.000 mennesker er drevet på flukt de siste månedene, 10.000 av dem over grensa til Kina.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden