- Et håp om en lysere fremtid

VALGVINNER: Aung San Suu Kyi skal ha vunnet en plass i nasjonalforsamlingen i Myanmar.(Foto: AFP Photo)
VALGVINNER: Aung San Suu Kyi skal ha vunnet en plass i nasjonalforsamlingen i Myanmar.(Foto: AFP Photo)

Demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi har vunnet en plass i nasjonalforsamlingen, opplyser opposisjonen i Myanmar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Myanmar

* 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er på valg i suppleringsvalget.

* 168 kandidater fra 17 partier stiller til valg, sammen med åtte uavhengige kandidater.

* Blant dem som for første gang stiller til valg, er fredsprisvinner Aung San Suu Kyi fra Det nasjonale demokratiforbundet (NLD).

* En firedel av plassene i Myanmars nasjonalforsamling er forbeholdt militært personell, som blir utpekt av forsvarssjefen.

* Partiet USDP, som i hovedsak består av tidligere militære, kontrollerer 79 prosent av de resterende plassene i underhuset, og 77 prosent av de resterende plassene i overhuset.

(Kilde: NTB)

Nobelprisvinneren fikk 82 prosent av stemmene i sin valgkrets Kawhmu, sier et høytstående medlem av Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

Valgresultatet venter imidlertid på godkjenning av valgkommisjonen i Myanmar.

Ifølge opposisjonen ble det også begått valgfusk. Talsmann Nyan Win for Suu Kyis parti sier han har mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på NLD, slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

– Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sa Win søndag.

Håp

Bare 48 av de 1.158 plassene i nasjonalforsamlingen og regionalforsamlingene er på valg i suppleringsvalget, men NLD kjemper om 44 av dem.

Millioner av mennesker gikk søndag til valglokalene i Myanmar for å delta i suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen. Regionalsjef for den danske Folkekirkens nødhjelpsprogram i Myanmar, Jonas Nøddekær, sier at valget gikk rolig for seg.

– Stemningen er ganske avslappet. Den beste beskrivelsen av den er nok avventende, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

NLD vant en brakseier under valget i 1990, men landets militære annullerte den gang resultatet og regjerte videre med hard hånd, som de hadde gjort siden militærkuppet i 1962.

Les også: Norge endrer restriksjonene på handel med Myanmar

Husarrest

Aung San Suu Kyi satt i husarrest og stilte ikke som kandidat i 1990. Da militærjuntaen holdt nytt valg i 2010, ble det boikottet av NLD og Suu Kyi.

Valget i 2010 ble vunnet av USDP, et parti som er dannet av tidligere militære og som sikret seg nærmere 80 prosent av stemmene.

Myanmars grunnlov slår fortsatt fast at hver fjerde plass i nasjonalforsamlingen skal være forbeholdt militært personell, direkte utpekt av forsvarssjefen. De militæres parti USDP kontrollerer i dag nærmere 80 prosent av de resterende plassene, og opposisjonen har derfor uansett lite de skulle ha sagt.

Les også: Suu Kyi: - Valget blir ikke fritt

Reformer

Søndagens valg markerer likevel et håp om en lysere framtid i Myanmar, der landets president, tidligere general Thein Sein, i fjor uventet åpnet for reformer.

Suu Kyi ble invitert inn i varmen, 600 politiske fanger er siden sluppet fri og regimet har inngått våpenhvile med opprørsgrupper og slakket på kontrollen med mediene i landet.

Observatører og journalister er på plass for å følge suppleringsvalget, og omverdenen vurderer å oppheve sine sanksjoner om det går bra.

Les også: Suu Kyi vil endre Myanmars grunnlov

Langt fram

Aung San Suu Kyi legger ikke skjul på at det er langt fram, og hun vil neppe nå sitt mål om å reformere grunnloven og riste makten fra de militære og deres støttespillere med det første.

Hun understreker også at valget verken kan sees på som fritt eller demokratisk, men mener likevel at det var riktig av NLD å stille.

Les også:

Hva skal landet hete?

Bruker voldtekt som våpen


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden