Væpnede vakter har tatt Andhøys båt i arrest

ARRESTERT: Et chilensk marinefartøy skal ha tatt Jarle Andhøy og resten av mannskapet på Nilaya i arrest.(Foto: NTBscanpix)
ARRESTERT: Et chilensk marinefartøy skal ha tatt Jarle Andhøy og resten av mannskapet på Nilaya i arrest.(Foto: NTBscanpix)

Seilbåten Nilaya med Jarle Andhøy og resten av mannskapet på fire ble lørdag kveld tatt i arrest av bevæpnet personell fra et chilensk marinefartøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, opplyser at marinefartøyet tok båten i arrest ved 21-tiden lørdag kveld. Andøy var da i chilensk farvann på vei til Argentina.

Pressevakt Hanne Melfald i UD sier til NTB at den norske ambassaden i Santiago er varslet om saken.

– Vi har fått informasjon om at båten er tatt til chilensk havn, men ikke om at den er tatt i arrest, sier Melfald. Hun sier at informasjonen kommer fra newzealandske myndigheter.

– Vi er ikke bedt om bistand fra Andhøy selv, sier Melfald.

Ifølge advokat Vordahl har Andhøy fått en muntlig beskjed om at det var newzealandske myndigheter som begjærte båten tatt i arrest.

Avventer svar

– Både mannskap og båt er bevoktet av bevæpnet militært personell fra Chile. Marinen har ikke skriftlig begrunnet hvorfor båten er tatt i arrest, sier Vordahl til NTB.

Vordahl sier at han ble informert av Andhøy ved 23-tiden lørdag norsk tid.

– Jeg har i natt sendt e-post til chilensk marine om saken, men ikke fått noe svar, sier advokaten.

Han sier at han avventer svar fra chilenske myndigheter før han kontakter norske myndigheter om saken.

Les også: Andhøy har kostet New Zealand titusener

Ny ekspedisjon?

I e-posten la han ved dokumentasjon om at det var sendt melding til myndighetene i New Zealand om at Nilaya hadde forlatt newzealandsk farvann.

Jarle Andhøy har vært i Antarktis for å lete etter Berserk, uten å ha lykkes. For en drøy uke siden uttalte Andhøy at han planlegger en ny ekspedisjon, for å lete videre.

Tre av besetningsmedlemmene på Berserk mistet livet under ekspedisjonen i Antarktis i fjor. Andhøy har siden forsøkt å få et svar på hva som skjedde da Berserk forsvant.

– Tollkontroll

Rune Olsgaard, som var talsmann for ekspedisjonen Andhøy og mannskapet hadde i Antarktis, sier til Dagbladet at han ikke kan forstå hvorfor Nilaya er tatt i arrest. Han sier at mannskapet om bord først trodde at det var snakk om en tollkontroll.

– Men da de ble bordet av væpnede vakter, mistenkte de fort at det kunne være noe annet, sier han.

Olsgaard sier at væpnet personell fortsatt passer på at Nilaya ikke seiler videre, men at det er god stemning om bord.

– Det er væpnede vakter som passer på den, de får ingen opplysninger fra myndighetene så de er redd for at de må bli i Chile en stund, sier han.

Les også:

- Har mye på hjertet når han kommer hjem

Newzealandsk base nekter å ha fjernet Berserks depoter

TV-kanal vil finne Andhøy

Andhøy vil legge ned kranser og hilsener


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden