Far får oppreisning etter feilaktig pågripelse

Han ble pågrepet på vei til barnehagen, siktet for å ha voldtatt sin kone. Nå får mannen oppreisning for uberettiget straffeforfølging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Borgarting lagmannsrett som har tilkjent barnefaren 10.000 kroner i oppreisning etter at han i fire år har kjempet mot staten, skriver Dagbladet.

Det var i 2007 at mannen ble oppsøkt av politiet mens han var på vei til barnehagen med sin yngste sønn. Politiet ble med mannen til barnehagen slik at han fikk levert sønnen, deretter ble han innbrakt til politistasjonen.

Tapte første runde

På bakgrunn av pågripelsen opprettet barnevernet tilsynssak mot faren. Tilsynssaken ble avsluttet etter en måned, men i perioden saken varte, måtte mannen motta både planlagte og uanmeldte hjemmebesøk.

Les også: Uskyldig sonet i 17 år - får ingen erstatning

Politiet henla voldtektssiktelsen etter drøye to måneder. Voldtektsanmeldelsen mot mannen var levert inn av hans kone i kjølvannet av en ekteskapskonflikt.

Da saken var henlagt, gikk mannen til erstatningssak mot staten, men tapte i første runde i Oslo tingrett. Tingretten dømte mannen til å betale 19.000 kroner i sakskostnader.

- Flyttet fra familien

Borgarting lagmannsrett gir imidlertid mannen fullt medhold. Dommerne bemerker at de vanskelig kan forstå tingrettens dom og trekker fram fem punkter som de mener gjør at mannen må få oppreisning:

En siktelse for voldtekt er både alvorlig og vanærende.

Voldtektssiktelsen var den direkte årsaken til at barnevernet opprettet tilsynssak.

Voldtektssiktelsen ble kjent i mannens nærmiljø og var en belastning for ham.

Dette var foranledningen til at faren flyttet med familien i 2007.

Forholdet mellom faren og barna ble skadelidende.

Les også: - Viggo Kristiansen fikk aldri rettferdig behandling

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden