Slukket lysene for miljøet

De ikoniske tvillingtårnene Petronas i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: AFP PHOTO/Saeed KHAN
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 20.30 lørdag kveld markerte Norge sin deltagelse i den internasjonale klimaaksjonen Earth Hour for sjette år på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysene ble slukket i én time for å sende budskap om at klimaendringene krever handling.

Slottet gjorde det. Flere andre offentlige bygg gjorde det. Og på sosiale medier oppfordret venner hverandre til å gjøre det: De slukket lyset en time for miljøet lørdag kveld.

På forhånd var det flere kjentfolk som oppfordret til en innsats for miljøet i forbindelse med Earth Hour.

Oppfordring fra Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit oppfordrer sin mann kronprins Haakon til å slå av datamaskinen. I så fall lover hun å sykle til jobben – en dag annenhver uke. For å ivareta sikkerheten blir det trolig flere som må tråkke seg fra Asker til Slottet.

I Sverige sa flere av de kongelige ja til å slukke lysene i slottene sine, og nylig avtroppet miljøvernminister Erik Solheim (SV) lovet å isbade hvis halve Norge skrudde av lyset klokken 20.30 lørdag kveld. Om så vil skje, var for tidlig å oppsummere lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brundtland støtter aksjonen

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som leder FNs kommisjon for bærekraftig utvikling, oppfordrer folk over hele verden til å slukke lyset for klimaet under Earth Hour.

– Når flere hundre millioner mennesker slukker lyset i en time for å markere sitt engasjement for å beskytte jordkloden, sender det et kraftig signal til våre politiske ledere, sa den tidligere toppolitikeren.

Sydney først ute

Sydneys operahus var det første landemerket som ble mørklagt for å markere Earth Hour lørdag. Så gikk markeringen fra tidssone til tidssone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjente steder som Fugleredet i Beijing og tvillingtårnene i Kuala Lumpur ble mørklagt. I New York slukkes lyset i Empire State Building, i Paris legges Eiffeltårnet i mørke, og i Oslo slukkes lyset blant annet på Slottet.

Rundt 150 land deltar i årets markering, og først ut var Samoa i Stillehavet, så fulgte Fiji og New Zealand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folkets makt

Etter at den første mørke timen ble markert i Sydney i 2007, har Earth Hour blitt en verdensomspennende begivenhet. I fjor deltok i alt 5.251 byer. I år har land som Libya og Irak blitt med.

– Earth Hour 2012 er en feiring av folkets makt – verdens største massemanifestasjon til støtte for planeten, sier Dermot O'Gorman i WWF Australia.

– Og vi opplever at flere hundre millioner mennesker i ulike land rundt om i verden går videre fra den ene timen til å støtte positive handlinger mot klimaendringer og for planeten.

Les flere nyheter