Åpen for alle - alltid

Breiviks mor skal ha ønsket at sønnen ble politi

Moren til terrorsiktede Anders Behring Breivik likte ikke at sønnen var selvstendig næringsdrivende, og mente han passet bedre til å bli politi. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Moren til terrorsiktede Anders Behring Breivik likte ikke at sønnen var selvstendig næringsdrivende, og mente han passet bedre til å bli politi. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren til terrortiltalte Anders Behring Breivik skal i politiavhør ha sagt at hun mente sønnen kunne ha blitt en god politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det VG får opplyst har moren i politiavhør sagt at hun ofte snakket med sønnen om hva han kunne bli. Politiyrket var ett av yrkene hun mente kunne passe for ham, fordi hun mente han hadde gode og rettferdige tanker.

Moren har også sagt at hun ikke likte at sønnen var selvstendig næringsdrivende. Hun skal ha gitt ham beskjed om å skaffe seg et ordentlig liv, og også sagt at han ikke kunne fortsette å bo hjemme hos henne etter at han fylte 30 år.

Les også: Breivik vil ikke stevne moren som vitne

Fiasko

Ifølge morens forklaring skal ikke Breivik selv ha ytret noe ønske om at han ville bli politi. Han skal også ha svart at han måtte ha tatt andre valg i livet dersom han skulle kunne kommet inn på Politihøyskolen, blant annet måtte han ha fullført videregående.

Ifølge avhørene reagerte moren sterkt på at han sluttet på videregående. «Er du ikke riktig klok», skal hun ha sagt til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breiviks vitneliste klar mandag

Til egne venninner har moren beskrevet at sønnen hadde det veldig bra. Men innerst inne skal hun ha vært redd for at han ikke hadde det bra. Hun skal også ha tilbudt ham at hun kunne følge ham til Nav, slik at han kunne få hjelp til mer utdanning eller praksis.

Breivik startet flere små selskaper som næringsdrivende, men de fleste forretningsideene hans endte med fiasko.

Les også: Breivik vil sende kritisk rapport til mediene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke mulig

22. juli i fjor fryktet moren i løpet av kvelden at det var hennes egen sønn som sto bak terrorangrepene. Til politiet har hun sagt at hun hørte på nyhetene at det var skutt med en Glock-pistol, og at hun visste at sønnen hadde en sånn. Hun stusset dessuten på at sønnen ikke kom hjem og at hun heller ikke fikk kontakt med ham på telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg spant et nett for meg selv, men tenkte at det ikke kunne være mulig, skal hun ha sagt til politiet da de avhørte henne få timer etter terrorangrepene.

Moren satt med middagen klar om ettermiddagen og kvelden 22. juli og ventet på sønnen. I stedet var det politiet som ringte henne utpå kvelden og ba henne komme ut. På politihuset fikk moren beskjed om at det var hennes sønn som sto bak terrorangrepene.

Les også: Frykter danske Breivik-kopier

Les flere nyheter