Kontrollen over naturressurser:

Støre tror ikke på militært press fra EU-land mot Norge

ALT VEL MED EØS: Jonas Gahr Støre er uenig med ledelsen i Forsvarsdepartementet om at EU-land kan bli en trussel. Han avviser også Sigbjørn Gjelsvik i at EØS-avtalen undergraver Norges samfunnsmodell. Foto: Thomas Vermes.
ALT VEL MED EØS: Jonas Gahr Støre er uenig med ledelsen i Forsvarsdepartementet om at EU-land kan bli en trussel. Han avviser også Sigbjørn Gjelsvik i at EØS-avtalen undergraver Norges samfunnsmodell. Foto: Thomas Vermes.

– Det mest sårbare området for oss i EØS er våre naturressurser, sier Jonas Gahr Støre. Han avviser likevel Forsvarsdepartementets ønske om å forberede Norge også på trusselbilder fra EU-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror det området i EØS som er mest sårbart for oss, går på naturressursene. Norge er mindre langs den brede vei enn det resten av Europa er.

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da han fredag før påske stilte til duell mot prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtaler.

Prosjektet la 15. mars fram en utredning om hvordan Norge kan organisere sitt forhold til EU på en annen måte enn den omstridte EØS-avtalen.

Les også: – Det er fullt mulig å klare oss uten EØS-avtale.

– Jeg tror uro rundt forvaltningen av naturressursene, vannkraft, landbruk, olje og fiskeri var avgjørende for utfallet av de to EU-folkeavstemningene, la Støre til.

Forsvars-scenario mot EU-land

Roger Ingebrigtsen er best å få live. Å tolke ham er en risikosport.

Uttalelsen kommer uka etter at Forsvarsdepartementets statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) slo fast at forsvaret i Norge må ta høyde for at også land i EU kan utfordre norsk suverenitet over naturressurser i nord.

– Vi kan ikke vite hva Europa tenker om ressurser om 20 år. Er vi sikre på at alle allierte land er fornøyd med at Norge forvalter spiskammerset? sa Ingebrigtsen på et møte i Europabevegelsen 20. mars.

– I dag har vi ingen militær trussel. Men vi må planlegge ut fra at vi en gang i framtida blir utfordret, la statssekretæren til.

Les også: Ingebrigtsen advarer om framtidas trusselbilde.

Støre: - Risikosport

Jonas Gahr Støres oppgave er å snakke om det gode.

Er du enig med Ingebrigtsen i at forsvaret må planlegges ut fra mulige trusler også fra EU-land i et 20-årsperspektiv, spurte ABC Nyheter på fredagens møte om EØS-alternativer.

– Roger Ingebrigtsen er best å få live. Å tolke ham er en risikosport, svarer Jonas Gahr Støre.

– Det jeg er sikker på, er at vi må få et godt internasjonalt regelverk. Havrettens og Arktisk Råds sterke stilling gjør at jeg er avvisende til å tenke at kappløpet om ressursene utfordres sikkerhetsmesig, sier Støre og legger til:

– Jeg tror alle har mye hente på at reglene respekteres, og kan ikke se at EU vil bli noen trussel på noen måte.

– Jonas Gahr Støres oppgave er å snakke om det gode. Så er det forsvarsminister Barth Eides og min oppgave å snakke om de dårlige tingene, sa Ingebrigtsen på Europabevegelsens møte i Tromsø 20. mars.

– Mye spennende her

Utenriksministeren fastholdt at EØS-avtalen ikke på noe viktig område undergraver norske samfunnsverdier. Og i den grad EFTA-domstolen avgjør at norske politiske myndigheters vedtak er ulovlige, kan regjeringen bare finne fram til nye måter å oppnå målene på.

Han roser likevel alternativ-utredningen som gir grunnlag for å vurdere både EØS-avtalen og andre former for handelsavtaler med EU.

– Jeg vil berømme arbeidet som er gjort. Det er et etterrettelig innspill i den norske debatten, sa Støre til prosjektlederen Sigbjørn Gjelsvik, og la spøkefullt til:

– Mitt departement, som jo har mange støtteordninger, har støttet også denne utredningen.

Les også: Europabevegelsen jubler over nye alternativer.

– Spennende stoff

– Handlingsrom er et viktig begrep i alternativ-rapporten. Jeg vil si at EØS-avtalen gir oss handlingsrom. Det å ha usikkerhet om like regler gjelder for norske interesser, er det motsatte av handlingsrom, framholder utenriksministeren.

17. januar fikk han overrakt en annen rapport, nemlig vurderingen av hvordan den gjeldende EØS-avtalen virker, fra det regjeringsoppnevnte Sejersted-utvalget.

Les: – EØS betyr massiv overføring av suverenitet

En av deltakerne i Sejersted-utvalget, SVs rådgiver Dag Seierstad, spurte på fredagens møte om Støre vil bruke noe av alternativ-rapporten når regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om EØS.

– Vi skal skrive en stortingsmelding på grunnlag av den offentlige utredningen. Det er mye spennende stoff her som vi kan bruke, svarte Støre.

Se videopptak fra duellen om alternativer til EØS her.

Les alternativ-rapporten her.

Les gjennomgangen av Norges avtaler med EU, NOU 12:2 her.

Les flere nyheter

Personvernpolicy