Sjokkmåling i islandsk NHO:

Islandske næringslivstopper sier nei til EU-medlemskap

VIL BLI EU-MEDLEM: Men Islands sosialdemokratiske utenriksminister Össur Skarphedinsson har ikke engang næringslivet med seg. Foto: Thomas Vermes.
VIL BLI EU-MEDLEM: Men Islands sosialdemokratiske utenriksminister Össur Skarphedinsson har ikke engang næringslivet med seg. Foto: Thomas Vermes.

58,7 prosent av næringslivslederne i Island er blitt motstandere av EU-medlemskap, ifølge ny meningsmåling. Den islandske næringslivsorganisasjonen har til nå ivret for EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

58,7 prosent av medlemmene i Islands svar på NHO, Samtök iðnaðarins (Si), er imot islandsk EU-medlemskap. Bare 27,4 prosent av næringslivslederne ønsker at Island slutter seg til EU.

Det går fram av en meningsmåling utført blant Si-medlemmene av Capacent Gallup.

Si har i lenger tid vært en sterk støttespiller for EU-medlemskap, som bare det sosialdemokratiske partiet i Island går helhjertet inn for.

Les også: Trøbbel for Islands EU-forhandlinger.

I mellomtida fortsetter den islandske regjeringen forhandlingene i Brussel om EU-medlemskap for fullt.

Kraftig fall

Forrige gang en slik måling ble gjennomført blant næringslivets ledere, var i februar-mars 2007. Da var 43,4 prosent mot, 39,3 prosent for EU, skriver mbl.is.

På spørsmålet om hva de ville stemt om det var en folkeavstemning om EU-medlemskap i dag, ville 68,8 prosent puttet en nei-stemme i urnen. Av disse sa 53,1 prosent at de helt sikkert ville stemt nei, resten at de trolig ville det.

Les også: EU-motstanden vokser på Island.

Ikke euro heller

Meningsmålingen viser også at 45 prosent av de islandske NHO-medlemmene ville gått mot euro som valuta framfor den islandske krona. 36,5 prosent ønsker euro på ett eller annet vis.

En tilsvarende måling i 2006 viste at Si-medlemmenes flertall på 61,1 prosent ønsket å gå inn i eurosonen.

Les flere nyheter her.


Personvernpolicy