Videoen som sjokkerer

FLEIP ELLER FAKTA: Jedidiah Jenkins, en av lederne i Invisible Children, feirer at organisasjonen vunnet én million dollar. Nå driver organisasjonen brannslukking, og hevder klippet er tull. Se klippet nederst i saken. (Skjermdump)
FLEIP ELLER FAKTA: Jedidiah Jenkins, en av lederne i Invisible Children, feirer at organisasjonen vunnet én million dollar. Nå driver organisasjonen brannslukking, og hevder klippet er tull. Se klippet nederst i saken. (Skjermdump)

Et videoklipp av en av lederne i hjelpeorganisasjonen Invisible Children, som står bak den mye omtalte videoen «Kony 2012», skaper heftig debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptaket som skal stamme fra 2010 viser Jedidiah Jenkins, en av lederne i Invisible Children, som feirer at organisasjonen vunnet én million dollar i tilskudd.

Premien ble delt ut i forbindelse med en konkurranse som ble holdt en uke etter jordskjelvet i Haiti.

Invisible Children hadde på forhånd lovet å gi 100.000 dollar til hjelpearbeidet i Haiti hvis de vant, men ifølge det amerikanske nettstedet TMZ er det ukjent hvor det resterende beløpet er blitt av.

- 900.000 dollar til meg

TMZ har nå fått tilgang på videoklippet, der Jenkins fremstår som synlig beruset.

I klippet sier Jenkins lattermildt at han akter å ta 900.000 dollar selv.

Invisible Children hevder klippet, som viser Jenkins styrte innholdet i en Vodka-flaske mens han raljerer ivei, bare er en dårlig spøk.

- Vi byttet ut vodkaen i flasken med vann, hevder en anonym kilde som skal tilhøre hjelpeorganisasjonen, ifølge TMZ.

Les også: Guds hånd sprer frykt

Fra helter til skurker

Invisible Children har de siste ukene blitt verdenskjent for sitt kreative arbeid med å få den ugandiske krigsherren Joseph Kony pågrepet og tiltalt. Videoen «Kony 2012» er så langt sett over 86 millioner ganger på Youtube.

Men med oppmerksomheten har også kritikken meldt seg, blant annet rundt hvordan hjelpeorganisasjonen håndterer de økonomiske bidragene som har flommet inn.

Les også: AU sender 5000 soldater på jakt etter Kony

Skaperen bak Kony-videoen, Jason Russell, skal ha fått et offentlig sammenbrudd som følge av kritikken som har kommet etter at videoen først ble bejublet verden rundt.

- Den foreløpige diagnosen han har fått kalles reaktiv psykose, en akutt tilstand som følge av ekstrem utmattelse, stress og dehydrering, står det i en uttalelse fra familien til Russell.

Det opplyses videre at det kan ta flere måneder før Russell vil være tilbake for fullt i Invisble Children.

Les flere nyheter

Personvernpolicy