Gassutblåsning i NordsjøenStatoil borer i marerittreservoar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils heteste letebrønn bores nå i samme utfordrende område av Nordsjøen som utblåsningsbrønnen på Elgin/Franklin-feltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om King Lear
  • King Lear er et såkalt high impact prospekt, det vil si at Statoil sitter igjen med en andel på 100 millioner fat oljeekvivalenter.
  • Befinner seg i Ekofisk-området, nærmere bestemt 13 kilometer unna.
  • Befinner seg i PL 333 og 146.
  • Det er allerede bevist hydrokarboner i området gjennom en brønn som ble boret av Saga Petroleum i 1989. Den gangen førte det til en gassutblåsning, og store operasjoner ble satt i gang for å få brønnen under kontroll.

Søndag mistet Total kontroll over en brønn på Elgin/Franklin-feltet, som er kjent for å være et av de største feltene i verden med høyt trykk og temperatur.

Se animasjon av gasslekkasjen her

Selv kaller Total feltet for «infernoet fra jordens indre», med et trykk på opptil 1100 bar og temperaturer opp mot 200 grader.

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre

Trykkoker

«Å bore brønner i slike reservoar, nesten som trykkokere, er en av de største utfordringene», skriver Total på sine hjemmesider.

I skrivende stund strever Total med å få kontroll på gassutblåsningen på britisk del av Nordsjøen, samtidig som Statoil borer sitt King Lear-prospekt som også ligger i den såkalte «kjelleren» av Nordsjøen.

Les også: Fortsatt flamme på lekkasjeplattform

Mistet kontroll

Eksperter Teknisk Ukeblad har snakket med sier det er store utfordringer knyttet til nettopp dette området i Nordsjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er svært dype brønner med en kombinasjon av høyt trykk og høy temperatur. Det er mange operatører som har hatt store utfordringer i disse områdene, og på denne dybden. Saga-utblåsningen i 1988 i blokk 2/4 var et eksempel, sier Thorleif «Totte» Lager, direktør for bore- og brønnteknologi i Acona.

I januar 1989 mistet Saga kontroll i letebrønn 2/4-14 på King Lear da boremannskapet ble overrasket av høyt trykk. Resultatet ble en kraftig undergrunnsutblåsning. Det ble målt et trykk på hele 700 bar i brønnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brønnen har blitt karakterisert som en marerittbrønn. Først etter 14 måneder klarte Saga å få kontroll over brønnen.

Nå borer Statoil i det samme reservoaret.

Les også: Kan ta seks måneder å bore avlastningsbrønn

Godt planlagt

– Vi har planlagt brønnen godt, og vi har opparbeidet oss mye erfaring med brønner med høyt trykk og høy temperatur. Men det er naturlig at vi ser på alle faktorer som kan ha bidratt til hendelsen, og at vi undersøker om det er noe vi kan lære. Foreløpig er det vanskelig å trekke noen konklusjoner om hva som har skjedd, men vi vil følge dette tett, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at Statoil har god tid til å gjøre eventuelle endringer før King Lear-brønnen når reservoaret.

– Vi vil bruke god tid på operasjonen. Derfor vil vi ikke nå reservoaret før til sommeren, selv om vi startet boringen 20. januar, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.

Les også: Her er Statoils mest spennende brønner

Trygge på regelverket

Petroleumstilsynet følger nøye utviklingen på Franklin/Elgin-feltet, men er ikke bekymret for boringen av King Lear.

– Vår første vurdering var om dette ville ha innvirkning på norsk sokkel i form av drift av gassky. Det vil det ikke ha. Nå er vi opptatt av å finne ut hva som har forårsaket hendelsen og ta det inn som vurdering, sier pressetalskvinne Inger Anda.

– Følger dere ekstra nøye med på boringen av King Lear nå?

– Vi er trygge på at det regelverket og forutsetningene vi har i dag er gode nok til å fange opp risikovurderinger. Det må være helt etter boken, spesielt i forhold til boring av brønner med høyt trykk blir det stilt krav til operatøren i forhold til de utfordringene de skal håndtere, sier Anda.

Les også:

Eksplosjonsekspert: Gassen på Elgin kan brenne lenge

Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje

Statoil endrer letestrategi

Les flere nyheter