Krekar får flere tilhengere

Mulla Krekar i tingretten onsdag, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling.
Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX.
Mulla Krekar i tingretten onsdag, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling. Foto: Morten Holm / NTB SCANPIX.

Flere unge, radikale norske muslimer hyller mulla Krekar, som onsdag ble varetektsfengslet i åtte uker. PST frykter at Krekar skal bli en kilde til inspirasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samme miljøet som sto bak karikaturprotestene gir nå sin støtte til mulla Krekar, skriver VG Nett. Ifølge avisen har støtten til Krekar fra unge, radikale norske muslimer eksplodert den siste tiden.

På et nettsted blir mulla Krekar hyllet og kalt «onkel». Et av medlemmene på nettsiden kaller Krekar «løven av muslimene i Norge», andre kaller ham «Løve av tawheed». Tawheed betyr «troen på at Gud er én».

Les også: Mulla Krekar fengsles i åtte uker

Krekar blir også hyllet for sine angivelige trusler mot Norge og nordmenn.

Tilhengere av mullaen oppfordrer ifølge Aftenposten sympatisører verden over til protester ved norske ambassader og konsulater.

Medieoppmerksomhet

– Mulla Krekar er en ideolog, tenker og lærer. Vi registrerer at det også er andre som ytrer seg om ham som fremstår som islamister, men vi som forsvarere er opptatt av han ikke blir assosiert med deres ståsted og standpunkter, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Les også: Krekar lover å holde seg unna Internett

Shoaib Sultan, tidligere leder i Islamsk Råd, mener unge radikale islamister har kastet seg på saken etter at Krekar igjen har fått stor oppmerksomhet i norske medier.

– De ser at de kan bruke denne saken. Noen av dem ser på Krekar som en leder, men en del av disse ser på det som en anledning til å agere, sier han.

Inspirasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er redd mullaen kan være en kilde til inspirasjon for andre. Ifølge TV 2 holder PST for tiden øye med et hundretall ekstreme islamister i Norge.

– Det er ikke ideologien eller motivasjonen som er viktig for oss. Voldspotensialet og den reelle trusselen er avgjørende. Den informasjonen vi har hatt fram til nå, har pekt klart i retning av at trusselen har vært størst i de ekstreme islamistiske miljøene, sier analysesjef Jon Fitje i PST.

Islam-forsker Lars Gule sier til NRK at han tror Norge kan dra viktige lærdommer fra land som Storbritannia og USA i saken.

– Norge kan søke råd om hvordan man kan begrense rekrutteringsaktivitet fra mulla Krekar. Det har vist seg før at islamister har klart å rekruttere nye tilhengere blant kriminelle i fengsel. Det kan ikke utelukkes, sier Gule.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy