Forgrep seg på døtre, men slipper straff

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 45 år gammel mann forgrep seg seksuelt på sine egne døtre i åtte år, men slipper straff ettersom han skal ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten mener mannen handlet med forsett da han forgrep seg på barna sine, og at han på tross av sin tilstand var klar over hva han gjorde. Det konstateres også at det er fare for nye overgrep, men grunnet konklusjonen om at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket går han nå fri for straff, skriver Adresseavisen.

Aktor Unni Sandøy ville ha mannen dømt til tvungent psykisk helsevern, men på grunn av lovens krav om at gjentakelsesfaren må være «nærliggende» ble ikke dette utfallet.

Ettersom mannen aldri tidligere er blitt dømt for alvorlige handlinger, og fordi han ikke har begått nye seksuelle overgrep siden han forgrep seg på den ene datteren for siste gang for rundt fire år siden, mener retten at lovens krav ikke er oppfylt.

– Det er et tankekors at retten kan slippe en psykisk syk mann ut i samfunnet etter å ha funnet ham skyldig i mange overgrep mot to småjenter, og når de mener at det foreligger en gjentakelsesfare. Men slik er loven. Dessverre, sier Sjaak R. Haaheim, bistandsadvokaten til en av de to fornærmede.

– Det er ikke relevant å kritisere retten for denne avgjørelsen. Det er loven det er noe galt med, og det er lovgivers ansvar, sier han.

Statsadvokat Unni Sandøy opplyser at påtalemyndigheten nå skal vurdere om dommen skal ankes.

Les flere nyheter her