Tingretten:

– Utrygt om Krekar får være på frifot

Oslo tingrett mener mulla Krekar har fremmet trusler som var egnet til å skape frykt og varetektsfengsler ham i åtte uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingretten mener også at det vil støte allmennhetens rettsfølelse og skape utrygghet dersom mulla Krekar får være på frifot.

Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.

«Selv om siktede har benektet at han har framsatt trusler og forklart at de utsagnene som er angitt i siktelsen er tatt ut av sine sammenhenger, så fremstår utsagnene gjennomgående likevel som en oppskrift på hva siktede tenker seg kan skje dersom visse forhold inntrer», skriver retten i sin fengslingskjennelse onsdag.

Les også: Terrorforsker: Pågripelse kan være en drøm for Krekar

Tar kjennelsen til etterretning

Forsvarer Arvid Sjødin forteller at han tar kjennelsen til etterretning.

– Så er det opp til Krekar selv å ta stilling til om han vil anke eller ikke, sier han til NTB.

Retten mener også fengslingen er nødvendig «for å hindre at siktede på ny begår en straffbar handling».

Dermed kan Najmuddin Faraj Ahmad, mer kjent som mulla Krekar, holdes i varetektsfengsel inntil påtalemyndigheten eller retten bestemmer noe annet, men ikke utover 23. mai.

Mulla Krekar har nå to uker på å anke fengslingen til lagmannsretten.

Slippe fengsling

I rettsmøtet onsdag ba Sjødin tingretten om at Krekar blir sluppet fri, og la til at Krekar er villig til å gi avkall på internett dersom det kan hjelpe ham å slippe fengsling.

– Samtidig er det ikke noe i det PST har lagt fram som gir skjellig grunn til mistanke mot Krekar. Det de mener er trusler, er i virkeligheten eksempler som er brukt i læringsøyemed, sier han.

Les også: Krekar lover å holde seg unna Internett

I tillegg til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin begjæring ba tingretten fengsle Krekar i åtte uker, tok sikkerhetstjenesten utgangspunkt i dommen som falt mandag.

Selv om den ble anket, mener PST at det strider mot den allmenne rettsfølelsen at en person som er dømt for så alvorlige lovbrudd som draps- og terrortrusler skal gå fri.

– I tillegg ser vi en dreining i truslene hans og oppfatter at de i større grader retter seg mot nordmenn. Vi ønsker å fengsle ham slik at han ikke skal ha mulighet til å komme med nye eller gjentatte trusler, forklarte politiadvokat Signe Kathrine Aalling i fengslingsmøtet.

– Hypotetiske situasjoner

Noen av de andre uttalelsene PST mener er trusler, er uttalelser om hva enkeltpersoner kan gjøre mot Norge eller nordmenn dersom Krekar blir fengslet.

Krekar mener utsagnene han kom med i et nettmøte ikke påvirker hans sak selv om noen skulle drepe nordmenn eller ta dem til fange.

– Dette er hypotetiske situasjoner jeg har brukt for å illustrere at Norge er en rettsstat, der den som begår ulovlige handlinger, må svare for dem. Dermed følger det at Norge ikke kan straffe meg for det andre gjør, forklarte Krekar i fengslingsmøtet i sikkerhetssalen i Oslo tingrett.

Les også: Krekar kjenner seg ikke igjen i PSTs fremstilling

Han understreket også at det han omtaler som en hellig krig, handler om de kurdiske områdene i Irak og at han aldri har oppfordret til selvmordsbombing i Europa.

Jobber med å sende Krekar hjem

Norske myndigheter fortsetter arbeidet med å få sendt mulla Krekar ut av landet.

Det holdes jevnlige møter mellom norske og irakiske myndigheter, både i Oslo og i Irak, om en eventuell hjemsendelse av mulla Krekar.

– Senest for fire uker siden var det et møte der mulla Krekar var eneste post på programmet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til NTB.

Irakiske myndigheter sier de vil dømme Krekar for terror, noe som gjør en hjemsendelse fra norsk side umulig.

– Vi sender ingen til galgen, sier statssekretæren.

Det var en tilsynelatende blid Mulla Krekar som ankom Oslo tingrett til fengslingsmøte tidligere onsdag.

Han ble mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler, men anket på stedet. Dagen etter ble han pågrepet hjemme etter at han skal ha kommet med nye trusler på Internett, blant andre mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Les også:

En blid Mulla ankommer retten

Krekar skal også ha truet Bondevik

En farlig klovn

Les flere nyheter her

Personvernpolicy