Overvåkningen i Danmark:

Frykter danske Breivik-kopier

- Vi frykter at enkeltpersoner kan la seg inspirere av Breivik, sier sjefen for det danske overvåkningspolitiet, Jakob Scharf. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
- Vi frykter at enkeltpersoner kan la seg inspirere av Breivik, sier sjefen for det danske overvåkningspolitiet, Jakob Scharf. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

- Vi er bekymret for at Anders Behring Breivik kan ha en smittende effekt, sier sjefen for overvåkningspolitiet i Danmark, Jakob Scharf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (ABC Nyheter): Tre dager før det er bebudet en større høyreekstrem demonstrasjon i den danske byen Århus, sier sjefen for Politiets etterretningstjeneste (PET) Jakob Scharf at han frykter en smitteeffekt fra Anders Behring Breiviks massedrap 22. juli i fjor.

- Det er ennå ingen som så langt har fulgt Breivik, men vi frykter at noen vil la seg inspirere av ham. Ikke organiserte høyreekstreme miljøer, men enkeltpersoner, sier Scharf.

Nyttige erfaringer fra Norge

Lederen for PET, som er danskenes svar på Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier at 22. juli-massakren også har påvirket det danske trusselbildet. De forsøker nå å finne nye metoder for å spore såkalte soloterrorister.

- Vi har ennå ikke funnet den ultimate løsningen, men erfaringene fra Norge i fjor og Frankrike nå nylig blir studert, sier Scharf til ABC Nyheter.

Han ønsker ikke offentlig å kommentere problematikk knyttet til eventuelle psykisk syke gjerningsmenn, men sier generelt at soloterrorister gir overvåkerne store problemer.

Les også: 10 ting som gikk feil under 22.juli

- Vi kan jo ikke se inn i hodene på folk, så dette er en utfordring for alle etterretnings- og overvåkningsorganisasjoner.

- Dette gjelder mange land. Men jeg vil ikke kalle Anders Behring Breivik et eksempel på høyreekstrem terror, men som en soloterrorist. Sett fra vår synsvinkel kunne han ha vært venstre-, høyre- eller religiøst ekstremist, sier han.

Les også: Overså en times massakre

- Breivik kan ikke puttes i en boks

Tidligere på dagen holdt Scharf et foredrag for en samling nordiske journalister om utfordringer knyttet til høyreradikales internasjonale kontakter.

PET-sjefen uttrykker der bekymring for den planlagte høyreekstreme demonstrasjonen om tre dager. Han regner med at det der kan komme opp til 700 høyrekstreme fra flere land i Europa.

Les også: Breivik skrev om tanker rundt 22/7 til kvinne

- Vi samarbeider med de tjenester som er nødvendig, sier han om dette.

I foredraget beskriver han også Behring Breiviks ideologi som hjemmelagd.

- Det er ingen tvil om at hans ideologi er høyreekstremistisk orientert, men han kan ikke helt enkelt puttes i en boks. Breivik har utviklet en egen ideologi med høyrevridd inspirasjon.

Les også: - Drøyt av politiet

Fokus rettet mot internett

PET-sjefen sier at massedrapene i regjeringskvartalet og på Utøya har påvirket danskenes tenke- og handlemåte.

- Etter Breivik styrker vi vår innsats for å få identifisert enkeltpersoner som planlegger å gjennomføre aksjoner på egen hånd.

Les også: Tviler på Breiviks terrorceller

- Terrorhandlingene i Norge har intensivert dette. Vi styrker også etterforskningen mot de delene av internett som kan være attraktive for soloterrorister.

- I tillegg ser vi nærmere på våre danske regler og systemer for å skaffe seg våpen, selv om det er vanskeligere å skaffe seg automatvåpen i Norge enn i Danmark.

Les også: - Breivik tilpasser forklaringen etter mediene

Les flere nyheter

Personvernpolicy